Hrvatska u prvom potu, Francuska ispala u drugi!

Nogomet 27. ruj 202223:52
REUTERS/Antonio Bronic via Guliver Images

Nakon zaključenja Lige nacija poznate su sve jakosne skupine uoči ždrijeba kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine...

Hrvatska, koja je svoju skupinu Lige nacija A osvojila i ide na završni turnir sljedeće godine, potvrdila je status nositelja u ždrijebu, a glavna je vijest ispadanje Francuske iz prve u drugu jakosnu skupinu. To u široj slici nije dobra stvar ni za jednog nositelja prve jakosne skupine jer bilo kojemu od njih može za suparnika doći upravo aktualni svjetski prvak.

Osim Hrvatske, u prvom su potu još Nizozemska, Španjolska, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska i Poljska, a u drugom su uz Francuze još i Engleska te Austrija, Češka, Wales, Izrael, BiH, Srbija, Škotska i Finska.

Ždrijeb je u nedjelju 9. listopada u Frankfurtu u 12 sati. U kvalifikacijama će sudjelovati 53 reprezentacije (bez izbačene Rusije) podijeljene u sedam skupina s po pet momčadi i tri skupine s po šest. Pobjednici i drugoplasirani izravno idu na Euro, a preostala tri mjesta popunit će se u doigravanju u ožujku 2024.

Kompletne kvalifikacije, izuzev doigravanja, odigrat će se u 2023. godini, a počinju u ožujku. Njemačka se kao domaćin izravno plasirala na Euro.

ŽDRIJEB KVALIFIKACIJA ZA EURO 2024. (9. listopada):
1. jakosna skupina: Nizozemska, Hrvatska, Španjolska, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Poljska
2. jakosna skupina: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Wales, Izrael, BiH, Srbija, Škotska, Finska

3. jakosna skupina: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunjska, Švedska, Armenija
4. jakosna skupina: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Kosovo, Azerbajdžan, Bugarska, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija
5. jakosna skupina: Slovačka, Sjeverna Irska, Cipar, Bjelorusija, Litva, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta
6. jakosna skupina: Andora, San Marino, Lihtenštajn