Bild: ‘Neki igrači ne mogu i ne žele pratiti Kovača’

REUTERS/Annegret Hilse via Guliver Images

Wolfsburg, kojeg vodi Niko Kovač, nakon prvih sedam kola ima samo pet bodova. Od velikih očekivanja za borbu za Europu trenutno su na dnu...

Njemački Bild analizirao je veliku krizu u svlačionici Wolfsburga, ali i hrvatskog trenera…

“Poput slavnog prethodnika Magatha Kovačev stil karakteriziraju teški treninzi, distanciranost od igrača i jasne izjave za medije. Ipak, razlika je u tome što je Magatha taj stil učinio uspješnim trenerom, dok je Kovač u Wolfsburgu krenuo potpuno suprotno. Ta činjenica, u kombinaciji s onom da igrači ne vole njegove metode te to što je Kovačev sukob s glavnom zvijezdom Maxom Kruseom te njegovo izbacivanje iz momčadi izazvao kaos, doveli su momčad u tešku situaciju.” piše Bild i nastavlja:

“Kapetan Maximilian Arnold je za naš list prije početka sezone izjavio: ‘Sezonu bih smatrao uspješnom ako bi se plasirali u Europu.’ Dodao je i što treba momčadi: ‘Više trke i sprinta, to je ono što nam fali i što donosi uspjeh. Ali, da bi to radili mora nas se stalno udarati nogom u guzicu.”

Bild dodaje: “Kovač im radi upravo to svakog dana, ali igračima to sada očito nikako ne odgovara. Prema informacijama koje imamo iz svlačionice, Kovačev stil rada nikako ne odgovara igračima. Njegov zapovjedni ton i stil te veliki zahtjevi koje stavlja pred igrače blokiraju mnoge od njih te ne žele i ne mogu pratiti Kovača.

Među sobom pričaju da ih svlačionica i teren od Kovačevog dolaska podsjećaju na vojarnu jer njima odjekuju samo trenerova vike i naredbe. ‘Moraš’ mu je omiljena riječ, govore. Kovač ima kristalno jasne zamisli i čvrste principe od kojih ne odstupa te želi vidjeti kako ih igrači ispunjavaju na svakoj utakmici  i treningu. O tome nema nikakve rasprave i to ne prestaje govoriti igračima.”

Nijemci su podsjetili na uspjeh koji je Kovač napravio s Eintracht Frankfurtom.

“Kovaču je ovakav pristup do sada donosio uspjehe. Eintrachtu je donio kup, a s Bayernom osvojio duplu krunu. Međutim, u Wolfsburgu je zatekao momčad koju su prije njega vodili Mark van Bommel i Florian Kohfeldt, treneri čije su metode bile potpuno različite od njegovih. Za sobom su ostavili momčad koja je prema Kovačevim riječima bila u katastrofalnom fizičkom stanju. Iako je s njima odradio žestoke pripreme, tvrdi da igrači još nisu 100 posto spremni. Jasno je da svojim drilom u stilu tiranina Magatha nije stekao prijatelje među igračima.”