SKener: Petković vs Livaja, tko je bolji?

Blog 24. stu 202116:10 > 16:10
AP photo/Alastair Grant, Pool

Marko Livaja ili Bruno Petković? Svakako dvije markntne figure HNL-a, aktualni nogometni reprezentativci. U grafici priloženoj u tekstu možete vidjeti što su učinili za Hrvatsku, a što za Hajduk i Dinamo ove sezone.

Zoran Zekić, aktualni trener Slavena Belupa, koji u Koprivnici muku muči kako bi spasio svoju momčad i izveo na pravi put, nedavno je morao pripremati taktiku i protiv Brune i protiv Marka. Koliko je bio uspješan?

“Obojica su mi zabili gol”, sa smiješkom je dodao nekadašnji napadač Osijeka, a danas trener Belupa.

Kako ih se može čuvati?

“Teško. Najprije se mora doći ispred njih, ako im stoper dopusti da im se nametne, zagradi, priča je gotova. Vole igrača na leđima, jako su na lopti. I jedan i drugi su prilično snažni, s tim da je ukupno Petković kompletniji. Bolji je u igri.”

Tema je tko je bolji?

“Iskreno, stavili ste me na muke. To nije nimalo lagano odgovoriti. Ponajprije obojica su top igrači za HNL, bez problema mogu igrati i u reprezentaciji. Doduše, tu ipak postoji kvalitetna konkurencija. Ali što se naše lige tiče svakako su ‘glavne face’.”

Da možete, kojeg bi od te dvojice trenirali?

“Ma i jednog i drugog. Ako moram reći tko je po mom guštu bolji, onda je to Petković. Samo pod uvjetom da je na gornjem maksimumu želje. Livaja je u tom segmentu u dresu Hajduka ipak drukčiji. Neću reći da je Bruno manje važan, ali Livaja je uzeo ulogu istinskog vođe”, zaključio je Zekić.

Sofascore

Andrej Panadić, nekadašnji reprezentativac, igrač Dinama, internacionalac koji je trenutno bez posla uživa gledati obojicu.

“To su nogometaši koji rade razliku. Obojica silno talentirani, svaki sa nekim svojim plusom, gotovo bez minusa. Mi bi ovdje rekli da su oni španeri. Savršeno razumiju nogomet, nisu golgeteri, od njihe nikako ne možemo očekivati 30 golova po sezoni, ali osim što postižu golove puno rade i za momčad.”

Prednosti, mane za obojicu?

“Petković bolje skače, u polju je bolji, Livaja je opasniji. U Marku se osjeti onaj inat, prkos, vidi se da poraze ne podnosi. Markantan je i s razlogom ga vole navijači. Petković je u tom segmentu drukčiji, samozatajniji. Ne gura su u ulogu lidera. Marko kao da u tom djelu ima neku misiju. Logično je, Hajduk dugo čeka naslov, a u Livaji vide neko svijetlo.”

Vaš izbor da morate kupiti samo jednog?

“Volio bih imati i jednog i drugog. Iako imaju sličnosti prema profilu, moj plus ide Petkoviću.”

Mate Bilić, nekadašnji centarfor Hajduka, reprezentacije, koji vrlo dobro poznaje temperament Marka Livaja, ne dvoji da je riječ o odličnim igračima.

“Ponajprije to su dva snažna karaktera. Livaja je iz našeg podneblja, ali tko misli da je Petković nije temperamentan je u krivu. Nogometno su jako potkovani. Livaja konkretniji, Petković u tom smislu širi, jer je bolji u samoj igri, njega je teže držati od Livaje, može dva igrača imati na leđima. Više razigrava, Livaja je više prema gol igraču iako nije golgeter. Koliko su slični, a opet su dosta različiti.”

Miro Gabela/Hajduk.hr

Mogu li po vama igrati zajedno?

“Sigurno. Od viška kvalitete glava ne boli. Sigurno će ih i Dalić imati prigodu koristiti zajedno. Ne bježe od odgovornosti, naprotiv, oni uzimaju ključne stvari kako bi ih odlučivali. Doista ste me doveli u neugodnu poziciju da ih stavim na vagu.”

Tko bi bio vaš izbor da morate uzeti samo jednog?

“Na to vam ipak ne mogu odgovoriti. U obzir svakako dolaze u paketu.”