Audi priprema teritorij za veliki ulazak u Formulu 1

Automoto 30. sij 202313:28 > 13:29
AP Photo/Olivier Matthys via Guliver

Njemački proizvođač automobila Audi kupio je manjinski paket dionica Sauber Grupe, objavila je ta švicarska kompanija u ponedjeljak.

Sauber je inženjerska tvrtka koja je u u automobilističkom svijetu od 1970., a 1993. je ušla u natjecanje Formule 1. Od 2018. se Sauberovi bolidi natječu pod imenom Alfa Romeo Racing, donosi MAXF1.net.

Audi će od 2026. ući u svijet Formule 1 sa svojom tvorničkom momčadi za koju motor razvija Volkswagen, a konstrukcija bolida je povjerena Sauberu.

“Ovo je važan korak na putu ulaska Audija u Formulu 1, predviđenog za 2026., u kojem će Sauber Grupa biti strateški partner njemačke marke”, priopćili su iz Saubera.

Prema medijskim napisima Audi će postpuno kupovati pakete dionica Saubera, dok ih ne bude imao 75% u svom vlasništvu.

Sauber je svoje najuspješnije godine u natjecanju Svjetskog prvenstva Formule 1 imao tijekom partnerstva (2006. – 2009.) s drugim njemačkim automobilskim divom, BMW-om, kad je 2008. momčad završila kao druga u redoslijedu konstruktora, a godinu prije osvojila treće mjesto. Iz 2008. datira i jedina pobjeda Saubera, a ostvario ju je Poljak Robert Kubica na Velikoj nagradi Kanade.

Audi je priključenje natjecanju u Formuli 1 najavio prošle godine, kad je objavljeno da će od 2026. na snagu stupiti nova tehnička pravila prema kojima će bolidi biti jednako snažni, ali štedljiviji i ekološki prihvatljiviji, jer će njihova emisija ugljičnog dioksida biti svedena na nulu.

Komentari

Vaš komentar