Skijaški skokovi: Čekali damu da im donese zlato!

Heroji ZOI 5. velj 202219:11 > 19:18
AP Photo/Andrew Medichini

Zlatna medalja Urše Bogataj i bronca Nike Križnar biti će zapisane u povijesti slovenskog sporta. Plakale su junakinje, dobre prijateljice, nakon što su osvjetile što se dogodilo u Pekingu prvog dana Olimpijskih igara

 Urša Bogataj (108 m i 100 m, 239,0 bodova) i Nika Križnar (103 m i 99,5 m, 232,0). Među dvije Slovenke ugurala se Njemica Katharina Althaus (105,5 m i 94, 236,8).

Prvi dan, skijaški skokovi, dame! Jedina dva zlata osvojila je Tina Maze. I to u Sočiju. Urša Bogataj je popout Tine uzela zlato, da 5. veljače uđe u povijest pobrinula se Nika Kržnar sa broncom. Peking, prvi puta Slovenija stiže do dvije medalje u istom natjcanju. Treće Igre na kojima se i dame natječu u skijaškim skokovima. Tradicija sporta i škola.

Urša Bogataj (26), nova olimpijska pobjednica nikada nije pobijedila u natjecanju za Svjetski kup. Koga briga, sa današnja dva skoka ušla je u povijest.

“Tako sam sretna, to negdje sanjaš. U Courchevelu smo obje bile na postolju, plakale smo od sreće. Mi smo velike prijateljice, cimerice. I znamo što učinile – rekla je Urša Bogataj.

Prije odlaska u Peking kako je rekla Nika Križnar, prijeteljice su poželjele barem jednu medalju.

“Stojim pored najbolje prijateljice, ona ima zlato, ja broncu i presretna sam i ponosna. Teško ćemo spavati sljedeću noć, veliko je to uzbuđenje – rekla je Nika Križnar.

Zanimljivo, u životu je obično prvi osjećaj najbolji. I baš takav je imala Urša:

“Ta skakaonica mi je bila draga od prvog treninga, prvog skoka. Dobro sam se osjećala.

Sjajan slovenski uspjeh su dopunile Ema Klinec in Špela Rogelj, koje su zavrišile na petom i devetom mjestu.