Kostelić napao FIS: ‘Savršen primjer nazadovanja’

Alpsko skijanje 18. ožu 202312:01 > 12:02
GEPA pictures Matic Klansek via Guliver Image

Legendarni hrvatski skijaš Ivica Kostelić javno je kritizirao FIS i njegove čelnike.

Kostelić se požalio na postavke staze koje se postavljaju sve lakše i lakše te samim time skijanje i slalom postaju sve manje zanimljivi za gledanje.

“Dragi FIS , Johan Eliasch, dragi natjecatelji, treneri i ljubitelji skijanja… Pogledajte ove dvije fotografije.

Obje fotografije prikazuju slalomsku vožnju. Prva je snimljena vjerojatno prije 50 godina, a druga je snimljena nedavno na utrkama Europa kupa u Leviju.

Ogroman kontrast ovih dviju slalomskih postavki savršen je primjer nazadovanja, omaložavanja i upornog zanemarivanja slaloma.

Kako je moguće da smo išli iz jednog stanja u drugo? Kako je moguće da sportaši, trening i tehnologija idu naprijed, a kriteriji padaju na dno?

To je, naravno, proces koji traje. Degradacija razine kriterija bila je spora, ali postojana, razina je urušena zbog godina pogrešnih odluka, kratkoročnih modela bez jasne perspektive i sportskih načela.

Sada će tužna era industrijskog slaloma nastaviti proizvoditi mehaničke robote koji će izbjegavati i pogrešno tumačiti atletske vrijednosti.

Reputacija slaloma (i alpskog skijanja) izgrađena je na slalomima poput onog starog sa slike. Što se mene tiče, uvijek ću se čuditi kako svi sportovi vode računa o kriteriju, usklađuju ga s razinom koja stalno ide naprijed, a skijanje ide prema nazad. Ugled se već počeo gasiti i mladi se traže negdje drugdje “citius, altius, fortius”.

p.s. Pokušajte pronaći svoj put kroz dobri stari slalom. Morat ćete barem razmisliti”, napisao je Kostelić.