Pet država protiv Rusije i Bjelorusije na OI 2024.

Guliver images AP Photo//Michel Euler,

Poljska, Velika Britanija i baltičke države objavile su u ponedjeljak zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na zabranu nastupa ruskim i bjeloruskim sportašima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., osim ako Moskva odluči povući svoje vojnike iz Ukrajine.

Reakcija je to na najave da će Međunarodni olimpijski odbor, koji je nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. isključio Ruse i Bjeloruse iz međunarodnih natjecanja, dopustiti nastup predstavnicima te dvije države, ali kao neutralnim sportašima.

Smatra se da neutralni sportaši ne predstavljaju države iz kojih dolaze, a njihovi uspjesi nisu popraćeni isticanjem zastava, kao ni intoniranjem nacionalnih himni.

Čelnici MOO-a strahuju da bi isključivanje svih ruskih i bjeloruskih sportaša moglo dovesti do bojkota Igara, kakvima smo svojedobno svjedočili u hladnoratovskom razdoblju.

“Čvrsto vjerujemo da sada nije vrijeme za razmatranje otvaranja puta ruskim i bjeloruskim sportašima za povratak na Olimpijske igre u bilo kojem statusu”, priopćili su iz poljskog Ministarstva vanjskih poslova u izjavi koju zajednički potpisuju s Velikom Britanijom, Latvijom, Litvom i Estonijom.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao je da to tijelo ne može biti sudac u globalnim političkim sporovima. Međutim, plan je naišao na protivljenje međunarodne zajednice koja se zalaže za daljnju provedbu zabrane nastupa ruskim i bjeloruskim sportašicama i sportašima.

“Iako MOO još nije donio konačne odluke, snažno ga potičemo da preispita svoje planove i vrati se izvornom stajalištu koje podržava međunarodna zajednica. Podsjećamo da Rusija i Bjelorusija mogu utjecati na povratak svojih sportaša u međunarodnu sportsku zajednicu, okončanjem agresije koju je Rusija pokrenula uz suučesništvo Bjelorusije te poštivanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica”, stoji u poljskoj izjavi.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare