Diletta zvijezda u Zadru: Najavila godišnji u Hrvatskoj

Sport Klub

Prvi dan Sunset Sports Media Festivala u Zadru donio je pet zanimljivih panela predvođenih velikih sportskim i medijskim zvijezdama. Okupljene su na samom početku pozdravili direktor programa Damjan Rudež, ali i posebni gosti, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, izaslanik turističke zajednice Dubravko Šimenc te državni tajnik ministarstva turizma Tomislav Družak, koji je službeno i otvorio festival. Piše: Fran Mihaljević

Prvi panel nosio je naziv ‘Future of Serie A‘, te su gostovala poznata lica najjače talijanske nogometne lige. Pod moderatorskom palicom Cindy Marine, o budućnosti praćenja utakmica i novotarijama u prijenosima Serie A pričali su Michele Ciccaresse, komercijalni i marketinški direktor Serie A, Ughetta Ercolano, potpredsjednica Content Southern Europe DAZN-a, te zaštitno lice Serie A, novinarka DAZN-a, Diletta Leotta. Predstavljeni su novi sadržaji koji očekuju gledatelje u Italiji za vrijeme nadolazeće sezone talijanskog prvenstva, a najviše se radilo na približavanju utakmica mlađim generacijama kroz metaverse, nove grafike i kamere koje podsjećaju na kadrove iz videoigrica, ali i na dodatnom širenju na društvene mreže. Svim gostima je ovo bio prvi dolazak u Hrvatsku, ali svi su podijelili oduševljenje Hrvatskom, dok je Diletta rekla kako bi se mogla ubrzo vratiti na godišnji odmor.

Sport Klub

Uslijedio je panel ‘Women in sports’ koji je okupio pet žena koje izuzetno uspješno grade svoju karijeru u sportu i medijima. Mjesto moderatorice preuzela je Kate Abdo, novinarka CBS-a, a pridružile su joj se kolegica sa iste televizije, Amanda Guerra, naša novinarka Mirna Zidarić, Zadranka Zdenka Zrilić, žena koja stoji iza najvećeg i cijenjenog košarkaškog turnira u Zadru, te Diletta Leotta, koja je odradila drugi i svoj posljednji panel. Glavni fokus rasprave bio je o položaju novinarki i žena u pretežito “muškom svijetu”. Kroz vlastite priče dijelile su prva novinarska iskustva, te se osvrnule na trenutni položaj i situaciju u kojoj se nalaze. Na kraju panela okupljeni su imali prilike postaviti pitanja te smo mogli čuti poruke za sve mlade djevojke koje se žele baviti sportskim novinarstvom da ne odustaju od svojih snova, koliko god bilo teško ili naporno.

Na zadnjem panelu prije stanke za ručak govorilo se o marketingu u sportu, te su gostovali Ray Lewis, dvostruki Super Bowl prvak i član kuće slavnih, Sasha Savic, predsjednik Mediacoma, najveće američke medijske agencije, te Stephen Cook, potpredsjednik IMG Sportsa, dok je moderatorsku rolu još jednom odrađivala Cindy Marina. Za razliku od prva dva panela na ovome smo vidjeli nešto opušteniju atmosferu koju su postavile stare reklame za Old Spice koje je snimio Ray Lewis, te se ista opuštena atmosfera zadržala do kraja panela, uz dodatna međusobna podbadanja i bockanja gostiju.

Sport Klub

Najveće zanimanje izazvala je prezentacija/predavanje jednog od organizatora samog festivala, Petea Radovicha koji je predstavio temu ‘Power of story’. Okupljeni su imali prilike vidjeti nekoliko najavnih spotova za Super Bowl ili finale konferencije za koje je dotični dobio i prestižne nagrade Emmy. Radovich je govorio i o svojim televizijskim počecima, načinu na koji dolazi do inspiracije za nove projekte, ali je i na konkretnim primjerima (Formula 1 i Netflixov ‘Drive to survive’) objasnio koliko je sama priča važna za privlačenje pozornosti, pogotovo mlađih publika i na kraju odgovarao na brojna pitanja.

Završno predavanje prvog dana (‘Athletes owning their brands’) bilo je i najzabavnije, te su trostruki Super Bowl prvak Julian Edelman i njegovi poslovni partneri Assaf Swissa i Samuel Biggers, koji stoje iza njegovog profila na društvenim mrežama i ideja za buduće projekte. Cijelo predavanje bilo je zabavnog sadržaja gdje su prikazivali najluđe ideje koje su smislili (Edelman koji glumi britanskog profesora, liječnika i filozofa (svi s varijacijama njegovog imena) i objašnjava uspjeh svojeg Instagram profila). Najavili su i nadolazeće projekte, Edelman nije 100% isključio povratak u NFL (u Tampu na konkretno pitanje iz publike), te nasmijavao okupljene pričama o Belichicku i dobacivanju sa Lewisom koji je sjedio u publici.

Predavanja se nastavljaju sutra u 11 sati, zaključno sa završnim ‘Football vs Football’ na kojemu će sudjelovati Ray Lewis, Julian Edelman, Pete Radovich i po prvi puta, Peter Schmeichel.