Šok: Treći strijelac PL kladio se protiv svojih klubova!

Mark Chapman FIL-18510-0019 via Guliver Images

Napadaču engleskog premierligaša Brentforda Ivanu Toneyju dijagnosticirana je ovisnost o klađenju, a Nogometni savez Engleske (FA) otkrio je i razloge za njegovu osmomjesečnu suspenziju..

Prošlog tjedna Toney (27) je suspendiran na osam mjeseci zbog klađenja, a FA je u petak objasnio razloge svoje odluke. Oni su zaprepaštujući.

Dakle, FA navodi kako se Toney čak 126 puta kladio na utakmice u natjecanjima u kojima su sudjelovali neki od klubova u kojima je tada igrao.

Od tih 126 oklada, u njih 29 radilo se o utakmicama klubova za koje je u tom trenutku Toney bio registriran ili je u njima bio na posudbi.

Od tih 29 oklada, u 16 navrata Toney se kladio na pobjede svojih momčadi, a u ostalih 13 na poraze. Te potonje utakmice odnose se na razdoblje od 22. kolovoza 2017. godine do 3. ožujka 2018. kada je Toney bio posuđen Wiganu iz Newcastlea. Upravo se u velikom dijelu tih utakmica kladio protiv Newcastlea, a u preostale dvije kladio se protiv Wigana, ali tada nije bio u sastavu.

Da Toney nije priznao krivnju, bio bi kažnjen s 15 mjeseci, a ovako je dobio 11 mjeseci. Međutim, neovisna komisija dijagnosticirala mu je ovisnost o klađenju pa mu je kazna umanjena za još tri mjeseca, na konačnih osam.

Reagirao je odmah priopćenjem i njegov klub Brentford koji prihvaća odluku o kazni i razlozima iste.

“Klub će učiniti sve da podrži Ivana i njegovu obitelj. Smatramo ovaj slučaj zaključenim i radujemo se povratku Ivana treninzima u rujnu, a onda i njegovim nastupima za Brentford u Premier ligi u siječnju.”

Toney je ove sezone bio ponajbolji napadač Premier lige. Postigao je 20 golova i drži treće mjesto u poretku strijelaca, iza Haalanda (36) i Kanea (28).