SKener: Suze Bore Primorca

Champions League 16. ožu 202313:10 > 13:182 komentara
Robert Matić / Hajduk.hr

Ovo je jedini put za Hajduk. Vlastita 'dica', domaći trener i samo stranci koji mogu raditi razliku.

Ne sjećam se da je jedna juniorska utakmica, pa bila ona i u četvrtfinalu Lige prvaka toliko iščekivala kao dvoboj Borussije Dortmund i Hajduka. Pet tisuća navijača Hajduka, koji su odlučili potegnuti do Dortmunda samo je potvrda koliko je Torcida gladna – uspjeha.

U još jednoj promašenoj sezoni prve momčadi Torcida se dodatno razočarala, pa su pobjede juniora u Ligi prvaka preko noći postali – fokus. To je samo potvrda koliko Hajdukov puk pati, koliko čezne za jednom generacijom koja će vratiti identitet koji je Hajduk nekad imao. A to je klub koji se bori za trofeje i osvaja ih.

“Dinamo nema niti jednog reprezentativca, to je ono što nas mora brinuti” – rekao je prije nekoliko dana Dario Šimić.

Dinamova nogometna škola, koja je godinama kao na traci izbacivala velike igrače, koji će kasnije biti i okosnica reprezentacije koja je osvojila srebro i broncu na Svjetskom prvenstvu, više nije tako uzorna i uspješna.

Godinama je Hajdukova nogometna škola tapkala u mraku, nije mogla hvatati korak za Dinamovom. A onda se netko pametan sjetio i doveo je Boru Primorca, nekadašnjeg Hajdukovog igrača u zlatnoj generaciji iz sedamdesetih, te dugogodišnjeg suradnika Arsenea Wengera u Arsenalu. Preuzeo je 2019. godine vođenje škole koja nosi ime “Luka Kaliterna”, u čast jednog od najvažnijih trenera u Hajdukovoj povijesti.

Trebalo je vremena da se prvi plodovi tog ciklusa vide. I eto stigli su s ulaskom juniora u polufinale Lige prvaka, na turnir najbolje četiri europske momčadi u Nyonu. I na zapadnom djelu Zagreba čuli su se pucnji u čast te pobjede. Bilo bi nepravedno ne spomenuti  Marijana Budimira, koji vodi ovu generaciju, koji je usadio u momčad pobjednički mentalitet, a pritom i razvijao sve te momke u nogometaše koji svakodnevno kucaju na vrata Lekine svlačionice.

Hajduk je sve svoje najveće rezultate postigao s igračima iz svog pogona i igračima koji bi dolazili sa strane ali samo kao velika pojačanja. Tako je Tomislav Ivić zajedno s Titom Kiriginom stvorio zlatnu generaciju, e tim putem bi trebali ići i današnji vodeći ljudi Hajduka. Uz Ivana Leku, kojem treba dati podršku i vrijeme, uz puno kvalitetniji skauting, te dovođenje kvalitetnijih pojačanja Hajduk u budućnosti ponovno može biti klub koji će se boriti za trofeje, ali i iste osvajati.

I zato razumijem suze Bore Primorca.

I, da ne zaboravim za kraj. Znam da su mladi, ali nije im bio potreban obračun s navijačima Borussije Dortmund. Sve svoje golove trebali su slaviti samo s Torcidom, koja je u velikom broju došla na sjever Njemačke.

Komentari

Vaš komentar