Štimac: Žao mi je Livaje, ali nosi i on dio krivice

Nogomet 7. lip 202319:49 1 komentar
Mohammad Karamali/DeFodi Images via Guliver

Izbornik Indije te bivši izbornik Hrvatske Igor Štimac komentirao je aktualne događaje oko Marka Livaje i Vatrenih.

Za RTL Štimac je otkrio kako je vidio situaciju na Rujevici.

“Prije svega, žao mi je Marka. To je prva stvar, a nosi i on svoj dio krivice. Međutim, rekao bih najmanje u ovoj situaciji, ovo što se dogodilo u Rijeci je rezultat niza propusta, pogrešaka, koje počinju prvenstveno s pogreškom u finalu kupa, gdje nisu pravovremeno reagirali, nakon Markove pogreške, i uzimanjem mikrofona, da ga se pravovremeno sankcionira, da ih prozove za ono što jedan profesionalac ne smije napraviti. To je bio uzrok ovoga što se dogodilo u Rijeci”, kaže Štimac.

“Povlači se i pitanje odgovornosti čovjeka za sigurnost koji nije pravovremeno reagirao na prve uvrede koje su dolazile s tribina prema igraču. Šteta je što nije nitko od igrača prije samog Marka stao u zaštitu, nego je on trpio dok to nije eksaliralo do jedne mjere do koje nije mogao izdržati.”

Je li vas iznenadio takav rasplet događaja na Rujevici?

“Pa da ti iskreno kažem, i nije baš. Mentalna zasićenost je sigurno prisutna kod svih. Ovo je najneugodniji mjesec za igranje nogometa ja to najbolje znam, jer se tada meni kao izborniku dogodila ona Škotska u Zagrebu. Ni kao igrač nisam volio taj šesti mjesec. Mnogi popucaju u tim trenucima”, govori Štimac pa dodaje:

“Stoga, nemojmo zatvoriti oči i pred odgovornošću vlade u onome što treba biti normalna granica ponašanja na sportskim borilištima. Preudugo ova država trpi huliganizam, trpi uvrede i sve ono čemu nema mjesta na sportskim borilištima, a ni na benzinskim crpkama, ni na autoputu ni na svemu. Trebamo se i zapitat tko je taj roditelj illi nekolicina njih koji su djecu tamo doveli i tako se ispred te djece ponašali i pogrdno vikali prema Livaji.”

Otkrio je i misli li da je ovo kraj Livaje u reprezentaciji.

“Ne mislim, mislim da je njegova budućnost isključivo u njegovim rukama, Izbornik je pokazao da su vrata reprezentacije otvorena za one koji dobro igraju u klubovima, za koje smatra da reprezentaciji može pomoć. Nadam se da ćemo naučiti lekciju za sve što se dogodilo sada i svi naći sebe u tom nizu odgovornosti koju je potrebno imati kada je u pitanju donošenje odluka u pravo vrijeme.”

To znači privremeni odlazak?

“Apsolutno. Nova sezona nosi nova nadanja, nove snove, a sigurno je da Markov san igranja u reprezentaciji nije završen s ovim.”

Komentirao je i ponašanje HNS-a te misli li da su ispravno postupili.

“Ma ne događa se ovo samo na Rujevici, ovo se događa na svim našim stadionima. Otkad se igra nogomet u Hrvatskoj.

Ja ga razumijem, ali ne opravdavam postupak, prvenstveno onaj nakon finala kupa u Rijeci, a pogotovo sad, očito je kap prelila čašu, on nije skočio na prvu uvredu koliko sam ja vidio, to je trajalo neko vrijeme.”

Je li ovo sad produbljivanje odnosa sjevera i juga, tog nogometnog prepucavanja?

“Nije niti će biti, hrvatska reprezentacija je temelj zajedništva, svega što je homogeno, što jeste domoljublje, kad je u pitanju Hrvatska ali i hrvatski sport, taj stup neće nitko poljuljati”, zaključuje Štimac.