Vranješ za SK: Mi smo u top 3, očekujem polufinale SP-a!

FIFA World Cup 23. ruj 202218:10 > 18:11 1 komentar
GuliverImages

“Utakmica je bila odlična, s obje strane. Hrvatska je igrala super i prvi put možemo reći da je ova reprezentacija kompletna na svih 11 pozicija. Svi nam nešto donose”, počeo je Vranješ pa nastavio obrazlagati svoj stav:

“Livaković donosi mirnoću i obrane u kritičnim situacijama, Gvardiol i Šutalo drže sve kao da imaju ne znam koliko utakmica u nogama, trojac u sredini ne treba ni spominjati, naprijed Kramarić ima onaj prepoznatljivi lažnjak na koji svi padaju, Perišić je moćan i opasan, Pašalić kao ‘lutalica’ zna zabiti kao u Atalanti… Naravno, i svi koji ulaze s klupe daju nešto svoje.”

Jedna stvar, međutim, može bolje.

“Kad imamo rezultat, malo smo nonšalantni. Tako smo i sad primili gol od Danaca, pa smo srećom odmah zabili.”

Imajući sve širi kadar igrača koji su sposobni promijeniti tijek utakmice, Hrvatska s razlogom može biti ambiciozna uoči Svjetskog prvenstva, pa tako i Vranješ.

“Nismo više reprezentacija koja ovisi samo o Modriću, što je prije možda bio slučaj. Evo, sada nam utakmicu riješe Sosa i Majer. Odradili smo smjenu generacija i nikad nismo imali takav izbor igrača.”

Ipak, Vranješ je istaknuo jednog igrača kojeg bi volio opet vidjeti u kockastom dresu. To je Josip Brekalo koji je za ovu akciju dobio pretpoziv.

“Ne znam kako izbornik razmišlja, ali ja se Brekala ne bih odrekao, bez obzira na krizu u Wolfsburgu. Izbornik zna kakav je to igrač. Stalo se iza Vlašića, može se stati i iza Brekala. Da su se kockice drukčije posložile, garantiram da takvog igrača ne bi bilo u Bundesligi. Da je Brekalo ostao u Torinu, bio bi glavni igrač kao što je sada Vlašić. Sada mu ‘visi’ SP.”

Posebni komplimenti idu na račun mladog stoperskog dvojca Gvardiol – Šutalo. Vranješ smatra da je to prava kombinacija za Katar, ali i da treba računati na iskusne Lovrena Vidu.

“Šutalo i Gvardiol, to je po meni to za Katar. Gvardiol je pametno odabrao Leipzig i sada mu se to vraća. Sljedeći je korak vjerojatno Bayern ili Premier liga. Ali, ne daj Bože da se netko ozlijedi, trebaju nam Lovren i Vida jer na njih se uvijek može računati. Nešto poput Ćorluke u Rusiji. Kad je bilo potrebno, ušao bi, bodrio suigrače… Prisutnost takvih karaktera također je jako važna na velikom turniru.”

A što ćemo s napadom? Koja je najbolja kombinacija u zadnjoj trećini?

“Pretpostavljam da će se izbornik tu prilagoditi suparnicima na Svjetskom prvenstvu. Recimo protiv Kanade, koja će se vjerojatno malo zbiti i čekati nas, logičnije je da igra Vlašić koji može probiti bok. Protiv Belgije će možda bolja biti neka druga kombinacija. Imamo tu i Oršića, pa i Petkovića iako nisam ljubitelj njegove igre, ali može nam i on poslužiti. Uglavnom, Livaković, Gvardiol, trojica u veznoj liniji i Perišić sigurni su u početnoj postavi i bez njih se ne može, a ostale pozicije mogu se popuniti ovisno o suparniku.”

Za Vranješa nema dileme da Hrvatska prolazi na završni turnir Lige nacija u zadnjem okršaju grupne faze protiv Austrije u Beču.

“Ma, sigurno prolazimo. Izbornik i igrači su nakon prvog poraza od Austrije u Osijeku željni revanša. Imamo snagu i moć, zaslužili smo. Nemamo se razloga tresti.”

S obzirom na sve izrečeno, Vranješ ima visoka očekivanja od Hrvatske na Mundijalu i to ne skriva. Za kraj će reći:

“Trenutno smo u top tri reprezentacije u Europi! Odmah iza Francuske koja ipak ima širi izbor igrača od nas. Očekujem najmanje polufinale na Svjetskom prvenstvu i stojim iza toga. Sve ostale reprezentacije ovise o pojedincu. Brazil o Neymaru, Argentina o Messiju, Portugal o Ronaldu, znam da su tu i Nijemci i Španjolci, ali smatram da su ovom trenutku samo Francuzi ispred nas.”

Gledatelji u Hrvatskoj program regionalnog sportskog kanala Sport Klub mogu pratiti na Telemachu, Total TV-u, Optima Telekomu i preko platforme EON koja je dostupna svim gledateljima.