Besek za SK: Ako će Dalić ići na to, Petković neće igrati

Panoramic NikolaKrstic via Guliver

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom u četvrtak je novi izazov u Ligi nacija. Na Maksimir dolazi Danska protiv koje Vatreni traže nova tri boda.

Hrvatski trener Dražen Besek proveo je i dvije godine igrajući u Danskoj za tamošnji prvoligaš Ikast, današnji FC Midtjylland. S njime smo prokomentirali što očekuje od Vatrenih u okršaju protiv Danaca.

“Mislim da smo mi u dobroj poziciji jer utakmicu koju smo odigrali na Parkenu, ako vidimo naš i njihov sastav, vjerojatno će biti dosta promjena. Mi ćemo biti kompletniji, mislim da se proširio kadar vrlo potentnih igrača i da mi možemo napraviti reprezentaciju bez obzira na to nedostaje li jedan, dva ili tri igrača. Očekujem jednu utakmicu u kojoj ćemo mi izgledati puno drugačije nego što smo izgledali u Kopenhagenu, pogotovo prvo poluvrijeme u smislu bolje igre, a ta bi igra trebala donijeti i rezultat koji bi odgovarao prikazanom”, rekao je Besek za Sport Klub.

Guliver Image

Na što treba paziti kod Danaca?

“Danska je jako kompaktna momčad koja teži kombinatorici, ali kod njih sve ide od faze obrane ustvari od prvog visokog i agresivnog bloka. Iz te agresivnosti onda dolazi do mogućnosti brzog završetka napada, tu prvenstveno mislim na kontru i polukontru iz polovice prekida, ne s njihove polovice. Zna se da Danci puno ovise o kreativnosti Eriksena, upitno je hoće li igrati ili ne, ali nebitno je, jer danska sredina je vrlo snažna, motorički vrlo jaka, agresivna i u napadu imaju puno igrača koji su fizički sposobni odlučiti kroz duel. Moramo vidjeti kako ćemo stajati u prekidima. Ova reprezentacija je ipak već duže vrijeme zajedno, ne bi smjelo biti nekih iznenađenja.”

Otkrio nam je i što misli kako će izbornik Zlatko Dalić postaviti momčad.

“Ako ćemo igrati u 4-2-3-1 formaciji vjerujem da će priliku dobiti Petković, ako ćemo igrati da budemo kompaktniji i ako ćemo ići na brzinu, završetka na kontru i polukontru očekujem da on neće igrati. Mislim da je nebitno koji će igrači biti korišteni otpočetka, puno se stvari da prilagoditi kroz pet izmjena. Bitno je tko će završiti utakmicu i na koji način. Očekujem da ćemo u obraniti biti na nivou, da nećemo raditi greške na otvaranju, imamo dobru veznu liniju, napadače. Bitno je da nemamo forsirane greške i da imamo brzi protok lopte da možemo brzo okrenuti stranu da bi mogli raditi višak po bočnim pozicijama.”

Priča se dosta ovih dana i o Mislavu Oršiću koji briljira u Dinamu, a je li zaslužio i veću minutažu u reprezentaciji?

“Sigurno je da Oršić zaslužuje pažnju jer ne igra samo u HNL-u već i u Ligi prvaka jako dobro. Vjerujem da će stručni stožer naći prostora da ukaže povjerenje Oršiću. Ako bi igrao Oršić onda se mora drugačije postaviti koncepcija reprezentacije, znamo da na toj poziciji igra i Perišić. Trebalo bi onda modificirati i ulogu Perišića. Malo je prostora za improvizaciju koja nije dobra, ali Hrvatska ima kapacitete da može iskoristiti najbolje igrače na svojim pozicijama i da bude opasna. Vjerujem da će i Oršić koji neće startati dobiti dobru minutažu i da će moći pokazati sve što zna.”

Besek zaključuje jedno – Hrvatska ima kvalitetu i ne smije ući u utakmicu u podređenom položaju.

“Kroz utakmice s Francuskom, Danskom, pa i s Austrijom, ova reprezentacija ne može više u nijednu utakmicu ulaziti u podređenom položaju. Mislim da se autoritet mora pokazati kroz početak utakmice. Svaka čast Dancima i respect prema njima, ali u ovom trenu mi imamo igrače koji igraju u velikim klubovima, većima nego što imaju Danci. Ono što je najvažnije je koliko će biti kolektivnog trčanja, duha, koliko će pokazati jedni drugom i sigurno je da utakmicu odlučuju nijanse, ali te nijanse se moraju isprovocirati da ih mi možemo nadmudriti. Mi imamo kvalitetu koja ne bi trebala biti upitna, ali to se mora na terenu prezentirati.”