Fifa kaznila Srbiju!

Guliver Images

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odredila je kaznu Nogometnom savezu Srbije (FSS), a pokrenula je i disciplinski postupak protiv Argentinskog nogometnog saveza zbog navodnog lošeg ponašanja igrača i kršenja fair-playa u finalu Svjetskog prvenstva.

FIFA je kaznila reprezentacije Srbije, Meksika i Ekvadora zbog ponašanja navijača na SP. Srbija je kažnjena sa 50.000 švicarskih franaka zbog skandiranja navijača na utakmici sa Švicarskom, u kojem su pojedini igrači Švicarske vrijeđani na nacionalnoj osnovi, aludirajući na njihovo albansko porijeklo.

FIFA je kaznila Meksiko sa 100.000 švicarskih franaka zbog anti-gay skandiranja, dok je Ekvador kažnjen sa 20.000 zbog uvreda na račun Čilea.

FIFA je citirala svoje medije i marketinške propise za pokretanje slučaja, povodom burne proslave igrača Argentine nakon osvajanja titule u zoni namijenjenoj za davanje izjava.

Argentina je u finalu Svjetskog prvenstva pobijedila poslije penala Francusku na stadionu Lusail u Kataru. Tri sata kasnije, igrači predvođeni kapetanom Lionelom Messijem trčali su i pjevali kroz prostor za službene intervjue i oštetili slabe pregradne zidove, i nisu se zaustavili da razgovaraju sa međunarodnim medijima.

Disciplinske optužbe koje uključuju „uvredljivo ponašanje i kršenje principa fair-playa“, a ne odnose se na ponašanje golmana Argentine Emiliana Martineza koji je na terenu neprimjereno mahao trofejem dobijenim za najboljeg golmana na SP. FIFA nije priopćila raspored za disciplinski slučaj Argentine.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare