Dalić rekao tko je zakazao i odgovorio kanadskom izborniku

Hrvatska 24. stu 20228:36 > 8:37
Alexandre Brum Enquadra via Guliver Images

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić dan poslije remija s Marokom pojavio se pred hrvatskim novinarima u Kataru...

“Nisam prezadovoljan, malo smo i razočarani jer želimo više i dobro je što nismo sretni s remijem. No kad pogledamo cijelu utakmicu, protivnik je bio zaista dobar, organiziran i opasan, a to smo i znali. Pogotovo u tranziciji, po izgubljenoj lopti. Taj defanzivan dio odradili smo dobro, ali prema naprijed nismo napravili puno”, rekao je Dalić u uvodu nakon početnog remija s Marokancima (0:0).

Istaknuo je točno što nam je nedostajalo.

“Trebalo nam je više dubinskih lopti i ulazaka u prazan prostor. Bili smo spori u otvaranju, protok lopte nije bio dobar, premalo smo riskirali i davali lopte veznim igračima. Zato su se Luka i Mateo morali spuštati u zadnju liniju, a na Brozu se vidjelo da nema puno utakmica iza sebe. U par situacija našao se u teškim situacijama. En Nesyri dobro ga je čuvao. Htjeli smo prevagu u veznom redu i zato smo stavili Vlašića da bude četiri na tri, ali preslabo smo to radili. Nije bilo okomitih i riskantnih lopti.”

Potom je izbornik posebno izdvojio jedan dio postave koji po njegovu mišljenju nije dao što se tražilo.

“Naši su bokovi zakazali, iskreno. U nekoj analizi istrčali su nikad manje. No to je vjerojatno zato što je Maroko bio jako discipliniran, brz i pokretljiv u obrani. Teško ih je bilo probiti. Nismo bili dovoljno odlučni i hrabri. Nije problem jedan igrač. Cijela je momčad zakazala prema naprijed. Nedostajao je gol da se oni otvore i ponude nam više prostora ili da netko probije taj blok jedan na jedan.”

Razmišlja li se o promjenama u sastavu?

“Vidjet ćemo kakvo je zdravlje igrača. Vlašić je pregledan i nije pokazano ništa opasno tako da bi on trebao biti na treningu sutra pa ćemo procijeniti situaciju. Danas analiziramo Kanadu pa ćemo nakon toga biti bliži sastavu.”

Kako je izbornik vidio Kanadu u porazu od Belgije 1:0?

“Trebali su dobiti tu utakmicu po svemu viđenom. Bili su puno bolji, ofenzivniji, s više šuteva na gol, visoko su pritiskali, izgledali opasno i moćno. Primili su gol iz greške, to je nogomet. Rekao sam da nema lakog suparnika u grupi, ali mi znamo naš cilj. Moramo bolje nego protiv Maroka.”

Kanadski se izbornik istaknuo vulgarnom izjavom kako bi napalio svoje igrače, je li to Dalić vidio?

Vidio sam tu izjavu. Svatko od nas ima stil komunikacije. Gospodin se tako izrazio. Koliko je lijepo ili fino, ne znam, ali njegovo je pravo. Nećemo se osvrtati na to. Moramo na terenu pokazati da smo bolji.”

No ipak će Dalić porazgovarati s igračima kako ne bi došlo do neželjenih reakcija na travnjaku.

“To nas može samo motivirati u pozitivnom smislu. Nećemo prihvaćati negativnosti. Znamo da vrijedimo kad igramo, a sve ostalo nije naš stil”, zaključio je izbornik.