Kaos u Tbilisiju, Turci prijete povlačenjem s EP-a

Eurobasket 2022 5. ruj 20229:38 0 komentara
fiba.basketball

Košarkaška reprezentacija Gruzije savladala je, nakon produžetka, Tursku (88:83), ali dvoboj je obilježio popriličan skandal i tuča dvojice igrača. Košarkaški savez Turske uložio je i službenu žalbu na rezultat, a kako izvještavaju turski mediji bilo je i tuče poslije utakmice.

Nešto manje od četiri i pol minute do kraja, točnije 4.26, Furkan Korkmaz i Duda Sanadze su se praktično potukli na terenu. Trajao je prekid nekoliko minuta, a iz Košarkaškog saveza Turske uložili su prigovor na rezultat utakmice jer su tijekom cijelog ovog kaosa „nestale“ 22 sekunde na satu.

„Današnja utakmica bila je kraća za 22 sekunde. Činjenica da ne govorimo o jednoj ili dvije sekunde već o 22 navodi nas da mislimo da se ovde ne radi samo o nečijoj grešci. Potrudit ćemo se ispraviti ovu grešku“.

Prema tvrdnjama pomoćnog trenera reprezentacije Turske, Hakana Demira, nije sve završeno na terenu već je do tuče između Korkmaza i igrača Gruzije te članova osiguranja došlo i na putu ka svlačionici.

„Igrači Gruzije i neki članovi osiguranja su se ponašali prema nama bez ikakvog poštovanja. Došli smo igrati košarku, ništa više. Sve bi se moralo rješavati na terenu, nigdje drugdje. Ovakve stvari nisu u duhu sporta. Ono što se danas dogodilo nema mnogo veze sa košarkom. Imamo još dvije utakmice ovdje u Gruziji, ali sve ono što se dogodilo je ružno. Očekivali smo bolji tretman, na žalost to nismo dobili“, ocijenio je Demir.

Iz tabora Turske također tvrde i da je Korkmaz napadnut u svlačionici. Tim povodom se oglasio i potpredsjednik KS Turske koji zahtjeva snimku sa sigurnosnih kamera:

„Ako ne dobijemo snimku sa sigurnosnih kamera, napustit ćemo turnir“, poručio je Omer Onan.

„Dok je Korkmaz prolazio hodnikom ka svlačionici, sa našim trenerom, igrači Gruzije koji nisu bili na popisu  za ovaj susret napali su ga zajedno sa svojim suigračem koji je također izbačen i policijom. Ne smije se dogoditi da igrač bude napadnut na putu ka svlačionici. A onda, poslije utakmice, 30 policajaca nas je uguralo u tuču. Ušli smo u tuču sa službenom policijom koja sigurava reprezentaciju Gruzije. Obavijestio sam organizatore FIBA-e o tome. Neka nitko ne misli da smo glupi. Tražili smo sve snimke sigurnosnih kamera i uvjerit ćemo se da ni sekune ne fali. Ako ne dobijemo sve snimke, napustit ćemo turnir“, rekao je drugi čovjek turke košarke.

„Igrač koji nije igrao, Šengelija, i još troje ljudi koji su sjedili na klupi otišli su u svlačionicu. Na kraju utakmice, policija je bila ispred. Navodno, bili su tu da nas zaštite, ali sve vrijeme su nas gurali. Počeli smo se udarati šakama“, dodao je.

Gledatelji u Hrvatskoj program regionalnog sportskog kanala Sport Klub mogu pratiti na Telemachu, Total TV-u, Optima Telekomu i preko platforme EON koja je dostupna svim gledateljima.