SKener: Što to ima Flick, a Kovač ne

Igor Flak 22. velj 202116:50 > 17:23 2 komentara
Foto: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

U Monacu je Niko Kovač ponovno doživio rehabilitaciju. Nakon Eintrachta opet radi pravi posao

Mislim da ne postoji slađa stvar u francuskom nogometu nego srušiti PSG. Tu ‘vreću punu love’ Niko Kovač je poderao u nedjelju na Parku Prinčeva. I još jednom upozorio da je Monaco kojeg vodi od ljeta prošle godine sastav koji ima glavu i rep.

Bivši kapetan Vatrenih, kojeg sam pratio godinama prvog i posljednjeg dana našeg suživota je izgledao isto. Hladan, suzdržan, odmjeren i profesionalan. Pristojan i nepristupačan. Zvali smo ga ‘Švabo’. Kada bih slagao svojih idealnih 11 Hrvatske Niko ne bi bio u toj momčadi. I odmah me kolega poprijeko pogledao – ali on tamo treba biti.

E, to je dojam! Koji si možemo dopustiti, pa nekog igrača preferirati ili ne. Više me zanima, kada se bude radila neka rang lista najboljih hrvatskih trenera hoće li Niko Kovač pronaći svoje mjesto u mom izboru.

Getty Images/Lars Baron

Zasad ću reći da me karijera Nike Kovača kao trenera puno više intrigira od igračke. Jer, kod njega sam na travnjaku uvijek znao što mogu dobiti. I koliko to zapravo vrijedi. U trenerskom životu je to ipak drukčije.

Niko je bio izbornik Hrvatske, u Brazilu nije prošao skupinu. Bio je trener Eintrachta iz Frankfurta s kojim je osvojio DFB pokal, s Bayernom je osvojio Bundesligu, DFB pokal i Superkup. S Monacom lovi Ligu prvaka i sad već napada i vrh. Nisam pobornik brojki, ali to izgleda ovako: Eintracht 91 utakmica, 38 pobjeda-20 remija-33 porza. Bayern 65 45-12-8, Monaco 27 14-4-6.

Dvije manje momčadi, a to su Eintracht i Monaco u odnosu na Bayern, imaju Kovačev potpis. Koliko je to imao Bayern? Nisam siguran.

U Eintrachtu i Monacu nema velikih zvijezda, igrači gladni želje i dokazivanja. I igrači koji su spremni na malo tvrđi režim života. Nešto duže radno vrijeme od obična dva treninga na dan, te stalnu kontrolu. I to čini se prolazi u ‘manjim klubovima’. Zašto nije u Bayernu?

Možda je odgovor u pristupu i egu. Hans Dieter Flick je naslijedio Kovačevu skupinu igrača, s kojom hrvatski stručnjak očito nije mogao. I to ne na terenu, taktici, igri, već u onom što znamo nazvati – socijalni aspekt. Zvijezde su ga ‘bušile’ od prvog dana, a on se s tim nije znao nositi. Nije uspio pronaći kemiju s momčadi, koju očito Flick ima.

Alexander Hassenstein / Staff

Flick je odmah u premijernoj sezoni nadmašio sve svoje prethodnike na klupi Bayerna. I ako Fifa i Uefa ne izmisle nešto novo, Flick će biti najuspješniji Bayernov trener u jednoj sezoni. Jer je osvojio 6 trofeja, svih 6 za koje se kao trener i natjecao. I pametan će reći – amen.

A ja ću ipak iza svega staviti – upitnik.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare