Šef Aston Martina: Pogrešne gume nas nisu koštale pobjede

Automoto 29. svi 202322:20 0 komentara
Hasan Bratic/DeFodi via Guliver

Aston Martinov F1 šef Mike Krack smatra da ih pogrešna strateška odluka oko trenutka prelaska na gume za kišne uvjete nije koštala pobjede na VN Monaka jer je Max Verstappen ionako bio predaleko.

Alonso je u subotu bio blizu osvajanja prvoga pole positiona od VN Njemačke 2012., ali u utrci nije mogao zaprijetiti Verstappenu koji je vodio u svim krugovima utrke, donosi MaxF1.

Odluka da starta na hard mješavini guma Alonsu je omogućila da dugo ostane na stazi čekajući ili sigurnosni automobil ili kišu, što je i Verstappena stavilo pod pritisak da ostane jednako dugo na stupanj mekšem mediumu.

Kad je kiša počela padati Alonso je ušao u boks u 54. krugu i stavio set guma za suho (medium) jer je staza bila pretežno suha, ali budući da je kiša pojačala već je u idućem krugu ponovno ušao u boks po intermediate gume.

Bez obzira na krivu procjenu, Alonso i Aston Martin ostali su drugi i ostvarili najbolji rezultat sezone i peto postolje u prvih šest utrka.

“Startati iz prvog reda i završiti drugi s Fernandom na VN Monaka je nevjerojatan rezultat za cijelu momčad i značajan pokazatelj koliko smo daleko došli zajedno. Ovo je bila utrka koja je bila teška za izvođenje: opremili smo Fernanda s hard smjesom, nadajući se da ćemo upotrijebiti strategiju da preskočimo Maxa kasnije u utrci. Onda je pala kiša! U početku pljusak nije bio jak, pa smo stavili medium gume jer je sa starim, istrošenim hard gumama nevjerojatno teško upravljati na mokroj stazi.”, kazao je šef Krack.