Maxu prvi trening u Kanadi, Alonso iznenadio

Automoto 17. lip 202221:22 > 21:22
Chris Putnam via Guliver Images

Max Verstappen otvorio je vikend u Kanadi najboljim vremenom na prvom slobodnom treningu na kojem je bio dvije i pol desetinke brži od Carlosa Sainza u Ferrariju, a Fernando Alonso iznenadio je trećim najbržim vremenom za Alpine.

Perez i Verstappen zauzeli su prva dva mjesta na medium gumama u uvodnoj fazi treninga – Perez je odvozio 15:660, 0.043 sekundi ispred momčadskoga kolege dok su i ostali vozači većinom vozili na istoj komponenti guma, piše MAXF1.net.

Ferrari je sa Sainzom započeo planirani program na medium komponenti dok su se za Leclerca odlučili za soft komponentu.

Perez je 35 minuta prije kraja treninga na stazu izašao na soft gumama na kojima je bio 0.166 sekundi brži u prvom sektoru, ali je prednost izgubio u preostala dva sektora te nije poboljšao vlastito najbolje vrijeme na mediumu.

Leclerc je na softu uspio razdvojiti vozače Red Bulla, 0.006 s ispred Pereza, a Stroll i Vettel su na istim gumama držali četvrto i peto mjesto za Aston Martin.

Sainz je 27 minuta prije kraja na softu odvozio novo najbolje vrijeme 1:15.441, 0.219 s ispred Pereza, a Verstappen nekoliko minuta kasnije vozi novo najbolje vrijeme na softu 1:15.158.

Alonso na medium gumama vozi treće najbolje vrijeme, 0.373 s iza Verstappena, a tu je poziciju zadržao do kraja prvoga slobodnog treninga.

Verstappen je ostao najbrži ispred Sainza i Alonsa, a Perez je zauzeo četvrto mjesto u drugom Red Bullu ispred Leclerca u drugom Ferrariju.

Mercedes je eksperimentirao s novim dijelovima koji bi trebali ublažiti poskakivanje s drugom metalnom sponom između šasije i podnice koja je od ovoga vikenda dozvoljena prema novoj tehničkoj direktivi, a Russell je zauzeo šesto mjesto s 0.664 s zaostatka.

Aston Martin je izgledao prilično konkurentno na sedmom i devetom mjestu za Strolla i Vettela, a Hamilton ih je razdvojio na osmom mjestu za Mercedes.

Ricciardo i Norris zauzeli su 10. i 12. mjesto za McLaren, a razdvojio ih je Gasly kao brži vozač AlphaTaurija, tri pozicije ispred momčadskoga kolege Tsunode.

Ocon je bio značajno sporiji od Alonsa na 15. mjestu za Alpine nakon što je u ranoj fazi treninga imao problem s kočnicama jer mu je papirnati ručnik blokirao otvor za hlađenje na prednjem desnom kotaču.

Vozači Alfa Romea Bottas i Zhou bili su tek 16. i 17. ispred Schumachera, Latifija i Magnussena.

Drugi slobodni trening počinje u 23:00 na SKHD.