Red Bull bi mogao tražiti kompenzaciju milijunske štete

Automoto 23. srp 202120:46 > 20:46
AP Photo/Jon Super

Šef Red Bullove F1 momčadi Christian Horner kaže da njegova momčad razmatra mogućnosti za naknadu ogromne štete koja je nastala nakon sudara Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena na VN Velike Britanije.

Verstappen je nakon sudara s Hamiltonom s desnim krajem svoga Red Bulla RB16B udario u barijere nakon čega je bolid pretrpio velika oštećenja što bi se moglo odraziti u sportskom smislu u vidu mogućih kazni za prekomjerno korištenje elemenata pogonske jedinice, donosi MAXF1.net.

Honda je rekla da će pogonska jedinica iz Verstappenova bolida, koju je Nizozemac dobio na VN Francuske, biti poslana u Sakuru kako bi detaljno analizirali oštećenja, ali da prve analize pokazuju da je oštećenje manje nego što izgleda.

Ali Red Bull će pretrpjeti veliku financijsku štetu što je posebno kobno od ove sezone zbog ograničenja budžeta na 145 milijuna dolara, a iako je Helmut Marko rekao da je prva procjena štete oko 750 000 dolara Horner kaže da je iznos više nego dvostruko veći od toga.

Zato će Red Bull razmotriti sve mogućnosti oko eventualne naknade štete i da će se javiti FIA-i na tu temu.

“Nije tajna da smo u tom trenutku osjećali, a i sad osjećamo, da je Hamilton dobio blagu kaznu za tu vrstu incidenta,” rekao je Horner.

“Zbog ozbiljnosti incidenta i blage kazne, razmatramo sve podatke i imamo pravo tražiti ponovnu procjenu.”

“I dalje tražimo dokaze i razmatramo sve sportske mogućnosti.”

“Treba odati veliko priznanje sigurnosnim standardima današnjih bolida, halo zaštiti i sustavu barijera jer je udar bio tako jak da je slomio Maxovo sjedalo.”

“Bolid se lako mogao prevrnuti, što je izazvalo brigu liječničke ekipe, ali srećom to se nije dogodilo.”

“Drugi značajan čimbenik je ograničenje budžeta. Taj sudar nas je otprilike stajao oko 1.8 milijuna dolara, a nesreća poput te ima ogroman utjecaj na naš budžet.”

Red Bull nakon deset utrka i dalje vodi u poretku vozača i konstruktora, ali Verstappen ima samo osam bodova prednosti ispred Hamiltona dok Red Bull vodi s četiri boda više od Mercedesa.