Jubilarno 10. izdanje Sirius Opena u Zagrebu

Najava 17. lip 201912:34 > 13:07
sirius open

Od 20. do 23. lipnja u Zagrebu igrat će se jubilarno deseto izdanje Sirius Opena, međunarodnog teniskog turnira za osobe s invaliditetom.

  U sklopu ITF-ova (međunarodna teniska federacija) kalendara, Sirius Open nalazi se u kategoriji ITF Future series. Kao dio UNIQLO Wheechair Tenis Toura, predstavnik je Hrvatske kao jedan od 150 ovakvih turnira čije se održavanje odvija u više od 40 svjetskih zemalja, a krasi ga, osim sjajnog tenisa, i odlična atmosfera uz bogat popratni sadržaj.
Važnost ovog projekta već duže vrijeme shvaćaju i aktivno potpomažu poznati hrvatski tenisači, Goran Ivanišević i Borna Ćorić te tenisačica Ana Konjuh.

– Kroz rad kluba i organizaciju turnira trudimo se usmjeriti na promociju tenisa u kolicima te pokušavamo svake godine uključiti što veći broj osoba s invaliditetom koje se žele baviti tenisom, bilo rekreativno ili profesionalno. Iskreno se nadamo da ćemo kao hrvatski ambasadori tenisa u kolicima pokrenuti promjene, a na ovaj način stvaramo i globalna prijateljstva koja nam daju motivaciju za daljnji rad. Iz godine u godine njihov je broj sve veći, također je i broj natjecatelja sve veći, što nas iznimno veseli te nam govori da idemo u pravom smjeru – izjavio je direktor turnira Bojan Kovač.

Na najstarijem međunarodnom teniskom turniru za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, ove godine nastupit će više od 45 tenisača iz cijelog svijeta, a održavat će se na teniskim terenima Tenis centra Maksimir (Ravnice) na zemljanoj podlozi. Ove godine u sklopu glavnog turnira natjecatelji će se moći okušati u šest različitih kategorija, pojedinačno i u parovima.

Inače, teniska pravila kod osoba s invaliditetom ne razlikuju se bitno od klasičnog tenisa. No, s obzirom da se sjedi u sportskim invalidskim kolicima, dopušteno je da loptica u polju igrača može odskočiti dva puta prije nego ju on vrati na protivnički dio terena.