Mršić za SK: Ukić je bio pojačanje u kvalifikacijama

Košarka ostalo 29. lip 202013:31 > 13:41
sportklub

Novi dan, novi podcast Sportkluba u kojem je naš košarkaški znalac Marin Mrduljaš Babo ugostio izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije i novog trenera Zadra Veljka Mršića.

Prije nekoliko dana objavljeno je da je Mršić uz funkciju izbornika postao i novi trener Zadra te je u našem podcastu svom dobrom prijatelju otkrio kako je do toga došlo. Pričalo se o još mnogo tema, naravno i o hrvatskoj reprezentaciji i kvalifikacijama za Olimpijske igre i Europsko prvenstvo.

SPORTKLUB: Vi ste jedini trener koji je u Hrvatskoj vodio Cibonu, Zadar, Split i Cedevitu. Aktualni ste izbornik, kako to da ste prihvatili poziv Zadra koji je u dosta teškoj situaciji?

MRŠIĆ: Preuzeo sam Zadar jer mi je to bila zanimljiva ideja, Zadar mi je uvijek bio privlačan klub i uvijek kada sam gostovao tamo kao igrač i trener osjećao sam zavist zbog podrške koju imaju od svojih navijača. Uvijek sam bio optimist i vjerujem da se može napraviti nešto dobro tamo. Napravio sam dobru analizu i na osnovu toga sam odlučio preuzeti Zadar. Znam da neće biti lako, ali bit će vrlo izazovno.

SPORTKLUB: Zadar je grad košarke. Tamo je košarka doručak, ručak i večera. Bit će tamo mnogo posla, nekoliko ključnih igrača poput Mavre i Vukovića je ostalo, ali trebat će dovesti još nekoliko dobrih igrača.

MRŠIĆ: Momčad treba oformiti. Klub je dogovorio ostanak Mavre i Vukovića, uz Gilberta, Junakovića tu ima još igrača pod ugovorom s kojim treba vidjeti što će biti. Ideja je da potpišemo neke hrvatske igrače, ali opcija su i Amerikanci koji ako dođu moraju biti pojačanja za klub.

SPORTKLUB: Kakva je situacija s financijama u Zadru?

MRŠIĆ: Želio bih pohvaliti upravu koja već dvije sezone ispunjava svoje obaveze prema igračima i stručnom stožeru vrlo korektno i na vrijeme. Siguran sam da će se tako i nastaviti.

SPORTKLUB: Kako komentirate izjavu Dominika Mavre koji je nakon produljenja ugovora rekao da želi da Zadar osvojio prvenstvo i Kup? Pojačala se Cibona s Nakićem i Drežnjakom, Split će biti jači nego prošle sezone…

MRŠIĆ: Mavra je voša momčadi i ima sampouzdanja što meni apsolutno ne smeta. Međutim, idemo korak po korak, moramo prvo oformiti momčad i fokus je na procesu, a ne na krajnjem cilju.

SPORTKLUB: HKS vam je dopustio da budete trener Zadra, ipak ste izbornik reprezentacije. Kako na to gledate?

ABA/Zadar/Zvonko Kucelin

MRŠIĆ: Želio bih zahvaliti HKS-u što mi je dopustio da radim u KK Zadar. Mislim da je to dobro za klub i za reprezentaciju jer nije dobro da trener sjedi i ništa praktički ne radi cijelu sezonu. Svaka utakmica ti daje jedno novo iskustvo i čini te boljim i siguran sam da će mi rad u Zadru pomoći s radom u reprezentaciji.

SPORTKLUB: Koliko je bitno što je situacija s financijama u Zadru trenutno stabilna?

MRŠIĆ: Jako je bitno i pohvačno što je situacija stabilna. Upravo zbog toga nismo mogli doći u borbu s Cibonom za Nakića i Drežnjaka. Znam koliko je teško voditi klub koji ima problema s financijama, tako da je ovo nešto jako dobro za početak jer u Zadru neće biti problem.

SPORTKLUB: Idemo se dotaknuti reprezentacije. Euro se trebao igrati sljedeće godine, igrat će se 2022. godine. U ovim trenucima je u Splitu trebao biti kvalifikacijski turnir za OI koji će se odigrati tek sljedeće godine. Plasman na Eurobasket neće biti problematičan nakon dobrog početka i dvije pobjede. Kako vam se čini taj početak?

MRŠIĆ: Puno su nam pomogla natjecanja prošlo ljeto. Dva turnira u Kini i jedan u Las Vegasu. Odlučio sam napraviti momčad od tih igrača za koje prosječan ljubitelj košarke u Hrvatskoj nije čuo. Pregledavao sam snimku utakmice s Dallasom i pored mene je Vince Carter komentirao da u našoj ekipi ima puno igrača koji mogu igrati na vrhunskom nivou. Pobijedili smo Švedsku i Nizozemsku i to je bio odličan start za nas, ali neće biti lako i treba puhati na hladno kako bi osigurali prolaz na Europsko prvenstvo.

SPORTKLUB: Roko Leni Ukić je uvelike pomogao mlađim igračima u tim utakmicama. Kako komentirate njegovu igru i liderstvo?

MRŠIĆ: S Rokom sam puno razgovarao prije tih utakmicama i rekao sam mu da je puno iskusniji i da mora voditi momčad. Napravio je vrhunski posao za nas, bio je strašno pozitivan i pomagao je suigračima, a neki Roko Ukić od prije desetak godina bio vjerojatno bio nervozan. Zaista je bio pravi lider i kapetan, ali rekao sam mu da mi je jako bitan bez obzira na minutažu. On nam je stvarno bio veliko pojačanje jer smo imali neiskusnu momčad.

SPORTKLUB: U kvalikacijama za OI sljedeće godine bi mogli biti bez Bogdanovića i Zupca zbog mijenjanja rasporeda u NBA ligi. Hoće li to biti veliki minus za nas?

MRŠIĆ: Momčad je ta koja pobjeđuje, neki vrhunski igrač nam puno pomaže, ali na to ne možemo utjecati. Ne trebamo previše gledati u budućnost, nego gledati na sadašnjost i pokušati raditi na sebi da budemo bolji igrači i treneri.

SPORTKLUB: Gdje vam je bilo najdraže igrati?

MRŠIĆ: Kada sam došao u Cibonu kao mladić oduševio sam se. Veliki klub i velikom gradu i odmah sam ga zavolio. Moram reći da mi je u Španjolskoj i Italiji bilo prekrasno. U Vareseu smo osvojili naslov nakon skoro 30 godina i ljudi su bili toliko oduševljeni da to nikad nisam vidio. U Malagi smo osvojili prvi naslov u povijesti, Kup Radivoja Koraća i to će mi isto ostati u pamćenju.