Peta tenisačica svijeta nada se povratku u Wimbledon

Tenis 1. sij 202315:46 > 15:47
George Walker Icon Sportswire via Guliver Images

Peta tenisačica svijeta Bjeloruskinja Aryna Sabalenka smatra da je isključenje ruskih i bjeloruskih tenisača s Wimbledona prošle godine, zbog invazije na Ukrajinu, bilo beskorisno i da se "stvarno nada" da toga neće biti u 2023.

“Jednostavno sam jako razočarana što se sport igra politike na ovaj ili onaj način. Mi smo samo sportaši koji se bave svojim sportom. To je to. Ne igramo se politike,” rekla je Sabalenka za novine Melbourne Age na marginama turnira u Adelaideu.

Da svi možemo nešto učiniti, učinili bismo to, ali nemamo kontrolu,” rekla je 24-godišnja tenisačica.

Zabranili su nam Wimbledon, a što se promijenilo? Ništa, rat se nastavio i to je ono što je tužno u ovoj situaciji,” istaknula je.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Britanski teniski savez (LTA) bio je pod pritiskom Vlade da uvede zabranu. Ruski i bjeloruski igrači, uključujući Arynu Sabalenku, na kraju su izbačeni s Wimbledona. Organizatori Wimbledona su poslije kažnjeni, a WTA i ATP su odlučili da za taj Grand Slam ne dodjeljuju bodove za svoje rang-liste.

LTA još nije objavila hoće li se zabrana nastaviti i 2023.

Sabalenka, polufinalistica Wimbledona 2021., uvjerava da “nitko ne podržava rat” i da se nada da će moći sudjelovati na londonskom Grand Slamu 2023.

Drugi igrači koji su isključeni iz Wimbledona prošlog lipnja bili su Andrej Rubljov, Victoria Azarenka i Danil Medvjedev. (H)