Sandra rekordni šesti put europska prvakinja!

Atletika 16. kol 202222:07 > 22:20 0 komentara
Laurent Lairys/Panoramic via Guliver Images

Sandra Perković šesti put u nizu europska je prvakinja u bacanju diska.

Do novog zlata Sandra je stigla na Europskom prvenstvu u Münchenu. Najsjajnije odličje Perković je osigurala hicem iz pet serije koji je odletio do 67.95 metara.

Uz to Sandra je imala samo još jedan ispravan hitac, u drugoj seriji bacila je 65.77 metara.

Niti jedna druga atletičarka nema više od četiri europska zlata u jednoj disciplini, a Perković je sada svoj niz produžila na šest. Počela je još 2010. kao 20-godišnjakinja u Barceloni, slijedila su zlata 2012. u Helsinkiju, 2014. u Zurichu, 2016. u Amsterdamu te 2018. u Berlinu, dok je zbog pandemije koronavirusa za šesti naslov morala čekati četiri godine.

Iza Sandre završile su dvije domaće predstavnice, Kristin Pudenz (67.87M) te Claudine Vita (65.20M).

Druga hrvatska predstavnica Marija Tolj završila je šesta, a najdalje je disk letio u petoj seriji, na 63.37 metara.

Čeko osmi u dalju

Hrvatski skakač u dalj, 22-godišnji Marko Čeko zauzeo je osmo mjesto u finalu Europskog prvenstva u Muenchenu s rezultatom od 7.77 metara.

Čeko je svoj najbolji skok ostvario u trećoj seriji kojim je osigurao nastavak natjecanja, odnosno još tri serije. Nažalost, mladi Kninjanin u preostala tri skoka nije uspio popraviti rezultat, u četvrtoj je seriji doskočio na 7.38m, u petoj na 7.56m, a u šestoj na 7.59m.

Zlato je osvojio sjajni Grk Miltiadis Tentoglou s novim rekordom europskih prvenstava od 8.52m. Time je aktualni olimpijski pobjednik i svjetski doprvak Tentoglou obranio naslov europskog prvaka osvojen prije četiri godine u Berlinu.

Izuzetno je zanimljiva bila borba za ostala dva odličja, na kraju su čak trojica skakača imala rezultat od 8.06 metara, pa se redoslijed određivao na osnovu drugog najdužeg skoka, a po tom kriteriju najbolji je bio Britanac Jacob Fincham-Dukes (7.97m) pa mu je pripalo srebro. Broncu je osvojio Šveđanin Thobias Montler (7.95m), dok je Francuz Jules Pommery (7.85m) ostao bez medalje.

Hrvatska nakon dva ima već tri medalje, dva zlata (Sandra Perković i Filip Mihaljević) te jedno srebro (Matea Parlov Koštro).