Liga nacija u odbojci na SK: U Japan bez prve igračice

Sport Klub

Hrvatska ženska odbojkašaka reprezentacija nakon priprema u Zagrebu i prvih odigranih prijateljskih utakmica u Italiji kreće u Japan gdje započinje svoje nastupe u prestižnoj Ligi nacija.

Uz Japan, uzbudljivo odbojkaško ljeto u VNL-u očekuje nas u Brazilu te na Tajlandu, dok će na samom vrhuncu reprezentativne sezone, sredinom kolovoza odbojkašice braniti boje naše zemlje na Europskom prvenstvu u Italiji.

VNL je igrački, no i financijski te organizacijski vrlo zahtjevno natjecanje. Izdatak samo za ovo natjecanje je oko 800 tisuća eura, a ono zahtjeva i veće standarde te koncentraciju svih nas. Mislim da su igračice i ekipa spremni za sve što nas očekuje, isto kao i Hrvatski odbojkaški savez koji je napravio sve da ova tri turnira budemo na najvišoj mogućoj razini. Ukoliko uspijemo izboriti ostanak, nadam se da ćemo u budućnosti biti domaćini jednog takvog turnira koji je od iznimnog značaja za hrvatsku odbojku”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić.

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija, koje je započela s pripremama 8. svibnja u zagrebačkom Domu odbojke, odigrala je proteklih dana dvije pripremne utakmice na turniru u Italiji u Lancianu nedaleko Pesara. Prvu utakmicu odbojkašice su odigrale protiv reprezentacije Italije, aktualnih europskih prvakinja (1:3), dok su se u drugoj susrele s reprezentacijom Kanade (1:3).

„Hrvatska odbojka je po prvi put u povijesti u VNL-u stoga ćemo nastojati napraviti najbolje moguće rezultate. Naš glavni cilj je ostanak u VNL-u kao i najbolji mogući plasman na Europskom prvenstvu“, istaknuo je izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije Ferhat Akbas.

Hrvatska će igrati bez svoje najbolje igračice Samante Fabris, koja sigurno propušta VNL, a trener Akbas vjeruje da će biti spremna za Europsko prvenstvo.

Hrvatska će na VNL turniru u Japanu sudjelovati uz reprezentacije domaćina Japana, Brazila, Dominikanske Republike, Bugarske, Nizozemske, Njemačke i Kine. Drugi turniri kreću od 13. do 18. lipnja u Kini (Hong Kong) i Brazilu (Brazilija) gdje naše odbojkašice igraju protiv reprezentacija domaćina Brazila, SAD-a, Japana, Srbije, Njemačke, Tajlanda i Koreje. Posljednji, najvažniji tjedan za žene počinje 27. lipnja i traje do 2. srpnja, dvama turnirima u Koreji (Suwon) i Tajlandu (Bangkok). Hrvatska će u Bangkoku imati za suparnice selekcije Tajlanda, Brazila, Japana, Nizozemske, Italije, Kanade i Turske.

„Nakon tri tjedna priprema spremne smo za odlazak u Japan na prvi turnir VNL-a. reprezentacija je pomlađena, tu su mlade cure koje su željne rada i igre. Nadamo se da ćemo pokazati svoju najbolju igru i opstati u VNL-u“, zaključila je kapetanica reprezentacije Martina Šamadan.

Iz VNL-a ispada jedna reprezentacija, svi se nekako slažu da su odbojkašice Bugarske naša prilika za spas. Cilj je ostati u ovom društvu, što neće biti nimalo lako ostvariti.

Nakon Lige nacija, naše odbojkašice od 15. kolovoza do 3. rujna igrat će na najvažnijem europskom natjecanju – Europskom prvenstvu u Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Estoniji.

Za hrvatsku žensku odbojkašu reprezentaciju igraju: Lea Deak, Karla Antunović, Izabela Štimac, Tia Kovčo, Laura Miloš, Natalia Tomić, Dijana Karatović, Josipa Marković, Andrea Mihaljević, Nina Strize, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Mirta Freund, Viktoria Ana Trcol.

Odbojkašku Ligu nacija pratite ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.

Gledatelji u Hrvatskoj program regionalnog sportskog kanala Sport Klub i ubuduće će moći pratiti na Telemachu, Total TV-u, OptiTV-u i preko platforme EON koja je dostupna svim gledateljima.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare