Skandal u Kamerunu: Koje si godište? Koje treba?

Nogomet 2. sij 202315:04
Henrique Casinhas via Guliver Images

Nogometni skandal potresa Kamerun nakon što su stigle tvrdnje da je čak 21 igrač, od njih 30, prestar da nastupi za reprezentaciju do 17 godina.

Reprezentacija Kameruna, igrači do 17 godina, trebali su nastupiti na UNICEF-ovom turniru, turniru za afričke reprezentacije do 17 godina.

Pred početak turnira, svi igrači prošli su MRI testiranja i čak 21 rezultat bio je sumnjiv, odnosno pokazao je da su igrači stariji nego što je navedeno. MRI testiranje može poslužiti kao svojevrstan test za potvrdu godina osobe na osnovu skeniranja zglobova i provjere rasta kostiju.

Kamerun je odmah suspendiran sa turnira, a tamošnji nogometni Savez oglasio se priopćenjem:

„Od 30 igrača, njih 21 nije prošao MRI testiranje. Svi su odmah izbačeni iz grupe, a Savez poduzima korake kako bi pronašao njihove zamjene. Ova akcija je rezultat direktne naredbe predsednika nogometnog saveza Kameruna. Kamerunski savez apelira na sve uključene, a posebno na trenere, da uvijek paze i budu sigurni da starosne granice po kategorijama budu poštovane“.

Za prvog čovjeka kamerunskog nogometa Samuela Eto’a ovo je samo nova noćna mora nakon skandala koji se dogodio tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu.

Sada su brojni uspjesi mlađih kategorija Kameruna stavljeni pod znak pitanja zbog prevara sa pravim godištima igrača, a Eto’o i njegovi suradnici nastavljaju borbu protiv ovakvih događanja. Godinama unazad Savezu se zamjera da namjerno ne vidi što se događa i da zanemaruje činjenicu da stariji igrači nastupaju za selekcije za koje ne bi smjeli nastupati.

Komentari

Vaš komentar