Partizan neće igrati završnicu prvenstva Srbije!

Košarka 9. lip 202215:40 > 15:40
ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Košarkaši beogradskog Partizana neće nastupiti u doigravanju Košarkaške lige Srbije i završili su sezonu, službeno je objavljeno na portalu crno-bijelih.

Sport Klub saznaje da igrači ni u četvrtak nisu imali obaveze, a ubrzo je i momčad iz Humske izdao i službeno priopćenje povodom ove odluke.

Prenosimo ga u cijelosti:

KK Partizan NIS je završio sezonu 2021/22 i neće se natjecati u doigravanje domaće Superlige. Ovakvu odluku, klub je donio nakon svih događaja tijekom finalne serije doigravanja AdmiralBet ABA lige.

Nakon svih apela koji su stizali i iz KK Crvena zvezda MTS i KK Partizan NIS, na svih pet utakmica su se događali brojni incidenti koji su dovodili do prekida utakmica, ugrožavanja sigurnosti igrača i članova stručnog stožera, djelimičnog i potpunog pražnjenja dvorane, kazni i brukanja srpske, odnosno regionalne košarke pred čitavim košarkaškim svijetom.

U svim događanjima, iz Partizana NIS nije izostala samokritičnost, jer su i predsednik Ostoja Mijailović u javnim nastupima i trener Željko Obradović na konferencijama za medije, javno kritizirali neodgovorne pojedince među navijačima crno-bijelih zbog njihovog neprimjerenog ponašanja. Na žalost, nije urodilo plodom.

Ovim činom, Partizan NIS želi poslati poruku kako više ne želi biti dio huliganskih pirova neodgovornih pojedinaca koji navijaju bilo za Partizan ili Crvenu zvezdu. Osnovano sumnjamo da bi eventualno novo finale između Partizana NIS i Crvene zvezde MTS bilo još jedan poligon za iživljavanje huligana i slanje još jedne grozne poruke u svijet.

Istovremeno, klub ovim činom ostavlja prostor svim relevantnim faktorima da do početka nove sezone sjednu i donesu rješenje koje će spriječiti da se slične stvari ikada ponove.

Želja KK Partizan NIS je da naš Beograd i naša Srbija imaju dva predstavnika u Euroligi, a ovakvim ponašanjem pojedinaca i njihovim nesankcioniranjem, do ostvarenja te želje nikada nećemo doći.

Naša zemlja je pokazala da je kadra organizirati vrhunske sportske događaje. Baš nedavno održani Final Four Eurolige pravi je primjer za to. Dvorana puna navijača Olimpiacosa praćenih navijačima Crvene zvezde, ukupno četiri kluba, veliki broj turista u našem gradu i niti jedan jedini incident.

Zaključak: Ipak možemo! I to je slika koju bi svi trebali poslati iz Beograda kao košarkaške prijestolnice Europe.

Takođe, ovom prilikom želimo ukazati i na činjenicu da za 20 godina sudjelovanja u Euroligi i Eurokupu, na svim utakmicama u Beogradu zabilježeni incidenti kao na posljednjih pet utakmica finalne serije AdmiralBet ABA lige. To nam govori da nada za ispravljanje duboko ukorenjenih pogrešnih stvari ipak ima osnova.

Zbog toga što nada ipak postoji, KK Partizan NIS će u narednom periodu učiniti sve što je u njegovoj moći da se godinama nagomilavani problemi u Košarkaškoj ligi Srbije konačno riješe i da se liga iz pozicije u kojoj pojedinci imaju monopol na donošenje svih bitnih odluka vrati pod okrilje nacionalnog Saveza koji bi bio garant jednakih uvjeta za sve. Jer samo jednaki uvjeti za sve su dobra osnova da se tenzije smire i da se okrenemo isključivo košarci.

Ovakav stav kluba je jedinstven i podržali su ga svi njegovi članovi, od Uprave, predsednika, stručnog stožera, do igrača. Partizan NIS ostaje na svom putu, okrenut natjecanjima u regiji i pod okriljem Eurolige, bez bilo kakvih ideja da se natječe u bilo kojim drugim ligama.

Ovim putem, KK Partizan NIS još jednom upućuje javni apel da se problemi koji potresu srpsku i regionalnu košarku riješe zajedničkim naporima. Samo tako ćemo moći ići naprijed.

Sportski pozdrav do naredne sezone, KK Partizan NIS”