Gjergja i 12. put zaredom prvak Belgije: Za HKS nedovoljno

Hrvatska 29. svi 20239:53 1 komentar
SPORTPIX STIJN AUDOOREN via Guliver

Hrvatska košarkaška reprezentacija prošlog je mjeseca dobila novog izbornika. Nakon što je sportski direktor Aleksandar Petrović Upravnom odboru HKS-a dostavio imena dvojice kandidata, oni su se između Josipa Sesara i Darija Gjergje odlučili za trenera Cibone.

Odluka Upravnog odbora izazvala je kontroverze jer je bivši belgijski izbornik imao daleko bolje reference zahvaljujući brojnim trofejima u Belgiji, dok Sesar ove sezone prvi put vodi klub koji se natječe u ozbiljnijem natjecanju od hrvatske lige. Pisao je i o tome kolega Saša Živko

Aco Petrović branio se da to nije njegova odluka…

”Moja odluka nije. Svi znaju da je moj izbor bio Gjergja. No možda je bolje da sada ne idem previše u detalje i da ne dolijevam ulje na vatru te da sve ostane u nekom koliko-toliko civiliziranom tonu. Točno je da je od početka travnja Sesar bio jedini legitimni kandidat, ali nakon razgovora s Gjergjom u Bruxellesu 3. travnja stvari su se promijenile.”

Kontroverze su nastavljene najnovijim Gjergjinim uspjehom. Hrvatski trener je došao do 12. uzastopnog naslova prvaka u Belgiji. Gjergja je 2011. godine stigao u Oostende i od tada je klub pod njegovim vodstvom osvojio niz trofeja.

Novi naslov prvaka Oostende je osvojio tako što je u finalnoj seriji pobijedio Telenet Giants Antwerp s 3:1. Osim 12 osvojenih naslova prvaka, Oostende ima i sedam naslova pobjednika belgijskog Kupa te četiri Superkupa. Gjergja je tri puta bio najbolji trener u Belgiji, a briljirao je i na Eurobasketu prošle godine. Nedovoljno za klupu Hrvatske.