Hrvatska na nekom velikom natjecanju (možda) tek 2025.

Eurobasket 2022 12. ruj 202210:41 0 komentara
fiba.basketball

Hrvatska košarkaška reprezentacija oprostila se od Eurobasketa, a mnogi se pitaju što sada slijedi.

Kad je riječ o velikim natjecanjima, svi se pitaju što nakon ovogodišnjeg Eurobasketa? Sljedeće veliko natjecanje je 2023., odnosno Svjetsko prvenstvo u Indoneziji, Japanu i Filipinima, no naši košarkaši neće vidjeti Aziju zahvaljujući upravo Fincima koji su bili bolji jučer te u onoj bolnoj riječkoj večeri.

Olimpijske igre 2024., koje se održavaju u Parizu Hrvatska također neće vidjeti, pa se na velikom natjecanju može pojaviti tek na Eurobasketu 2025. koji se održava u Latviji, Finskoj i Cipru.

No, i tu treba biti oprezan s najavama iako smo dobro započeli prekvalifikacije za kvalifikacije na europsku smotru, u napetoj borbi smo slomili Poljake u gostima, pa smo nedavno u Opatiji razbili Švicarsku.

I tu je dug put, nakon šest kola pobjednik svake skupine čekira kartu za glavne kvalifikacije, a svi ostali moraju odraditi još jedan, treći krug pretkvalifikacija. Prvo mjesto znači da ćemo ‘čekati’ do studenog iduće godine, u protivnom nas čekaju novi problemi.

U kolovozu 2023. bi onda išli u treći krug pretkvalifikacija, zajedno s još sedam ekipa koje su zapele u drugom krugu i četiri koje su ispale još u prvom. Od tih 12 momčadi četiri će se priključiti glavnim kvalifikacijama.

A tko će sve igrati u tim prozorima, ostaje upitno. Puno je preklapanja FIBA-inih termina s Euroligom, NBA-om,…

Postavlja se i pitanje tko će biti novi izbornik. Damir Mulaomerović je jučer najavio da odlazi, hoće li i biti tako treba pričekati, jer ako ode, strahovito težak posao čeka novog izbornika. Kruno Simon najavio je odlazak iz reprezentacije, Bogdanović je također najavio oproštaj…