Junak dana: Dečko koji je slomio srca naciji

Euro 2020 30. lip 202110:45 > 10:47
GuliverImages

Englezi su 55 godina čekali na pobjedu u nokaut fazi velikog natjecanja nad Njemačkom. I napokon je dočekali na Wembleyu u osmini finala Europskog prvenstva.

Engleza slavi Raheema Sterlinga i Harryja Kanea koji su zabili golove u rušenju Nijemaca i erupciju oduševljenja na Wembleyu. Nepravedno bi bilo ne spomenuti Jordana Pickforda, koji još uvijek nije primio gol na Euru, a u utorak je zaustavljao udarce Tima Wernera i Kaija Havertza.

Gareth Southgate bio je engleski tragičar iz polufinala Eura 1996., kada je u šestoj seriji promašio penal i poslao Nijemce u finale. A onda je u utorak šokirao uoči utakmice kada je jedine kreativce u momčadi Jacka Grealisha i Phila Fodena ostavio na klupi, a u prvih 11 gurnuo tinejdžera Arsenala Bukayu Saka.

I pritom zaigrao sa sedam defenzivaca, neodovoljivo podsjetivši na Hrvatsku Otte Barića na Europskom prvenstvu 2004. godine u Portugalu.

Kocka mu se isplatila, Englezi su dočekali svoje prilike u posljednjih 15 minuta, a Southgate je upisao najveću pobjedu na izborničkoj klupi.

“Pogledao sam na veliki ekran i vidio Davida Seamana tamo. Za dečke koji su igrali sa mnom na Euru’96. ne mogu ništa promijeniti, to će uvijek boljeti, ali lijepo je priuštiti ljudima dan kojeg će se sjećati”, rekao je između ostalog Southgate nakon rušenja Nijemaca.

Soutghate je čekao 25 godina na osvetu, i dočekao ju je, te završio jednu veliku eru, onu Joachima Löwa na klupi Njemačke.

‘It’s coming home’, vrištali su Englezi 1996. prije nego im je Southgate slomio srce. Istu frazu viču i danas. Englezima se otvorio ždrijeb na Euru, čeka ih Ukrajina, pa pobjednik dvoboja Danske i Češke. Samo naslovom Southgate može maknuti sa sebe stigmu ‘dečka koji je promašio penal i rastužio naciju 1996.’

Hoće li uspjeti?

 

 

Komentari

Vaš komentar