Junak dana: A rekli su, ne igraj na Engleze

Igor Flak 4. srp 202111:15 > 14:43
AP Photo/Frank Augstein

Velika ulaganja u Premier league, svjetski hvaljeni treneri, jedan novi rukopis koji se vidi i u igri Engleske

“Ne igraj na Engleze” – kazališni komad na daskama Kerempuha, iznova me podsjeti na sve ono što sam proživio prateći sport i nogometnu reprezentaciju Engleske još od 1980. i EP-a u Belgiji. Naravno, tamo su ispali u grupi. Tinejdžerske godine i Liverpool kao vječna nogometna simpatija. Naravno, u predstavi su Englezi, čija je reprezentacija toliko nepredvidiva, da baš fino paše uz jednu priču o nagonu koji se zove – kocka.

“Ne, mi samo pogađamo rezultate” – kažu protagonisti te predstave, a i sam se ulovim baš u takvom trenutku.
I točno, Englezi su prije svakog velikog turnira – posebna priča. Odnosno, posebno je pratiti njihove medije, koji s toliko sarkazma, ali i cinizma, zapravo kao da jedva čekaju da se njigov Gori Albion ponovno nasuče u nekom četvrftfinalu, polufinalu i slično.

Što se dogodilo Englezima?
Prije svega vidljivo je da se isplatilo veliko ulaganje u njihove nogometne klubove. Kapital je donio i neke od najboljih svjetskih nogometaša, svakako neke nogometne trenerske inovatore i u Premier league se danas ne igra kao nekad nogomet pod radnim naslovom “tko nabije taj dobije”. Vidljivo je da se lopta spustila na zemlju, da se pokušava igrati pas nogomet. Uz svim tim jakim utakmicama, stasala je jedna nova genracija engleskih nogometaša. koji sve više upotrebljavaju mozak i vještinu baratanja loptom od sirove snage.

I Gareth Southgate, čovjek koji i dan danas ima traumu iz 1996. godine, igra pametno, pragmatično. Naučio je kakva je razlika od igre kojom bi se nekome trebao dopasti, o onog što je bitno, a to je da igra isključivo bude takva da donese rezultat. Na klupi ima sasvim dobre alternative i može ovaj turnir odigrati na jednom visokom nivou. U prilog im svakako ide i činjenica da će sve svoje utakmice odigrati na Wembleyu, osim ove protiv Ukrajine u Rimu.

Tri godine nakon polufinala Svjetskog prvenstva Englezi imaju prigodu doći do završne utakmice. Protivnik je strašno opasan, ali iskreno ja više vjerujem Englezima nego Dancima. Danci imaju upornost i nešto što ih nosi, a Englezi u ovom slučaju imaju klasu. Koja bi trebala jamčiti finale. Igraju Englezi nakon dugo vremena nogomet.

Komentari

Vaš komentar