SKener: Koliko je preVARen Dinamo

Blog 21. velj 202212:05 > 12:11
Guliver Image

Klub iz Maksimirske 128 jednostavno više nije u poziciji da je apsolutni vladar moći. Na terenu, ali sve više i izvan njega.

Može li Marko Livaja (21 gol) dostići Eduarda Da Silvu (34 gola u jednoj sezoni) na mjestu najboljeg strijelca u jednoj sezoni Hrvatske nogometne lige?

“Naravno da hoće, to je još 13 utakmica, i jedno 15-16 penala.”

Citiram komentar ispod jednog teksta u kojem se spominje fantastična golgeterska sezona čovjeka kojem na otvaranje murala na rodnoj grudi dođe više navijača nego Dinamu na prvenstvenu utakmicu u Maksimir.

Mladi kolega do mene u subotnjem dežurstvu je samo dobacivao.
“Livaja i gol, iz jedanaesterca. I opet Livaja. Pogodi, je li iz jedanaesterca?”

I tako se povede onako sporadična rasprava da li su suci počeli pomagati Hajduku?

“Uveden je VAR, sve je čini mi se puno transparentnije i zapravo malo se toga može sakriti. Naravno, ako se aktivira VAR (aludirano je na utakmicu Lokomotiva – Hajduk gdje je igrano rukom što sudac nije vidio, a VAR suci nisu reagirali).”

I tako se odmah sjetim jedne utakmice u Vinkovcima. Soudani je pao na 20 metara od gola, sudac je pokazao na bijelu točku i nastao je sveopći skandal oko tog trenutka, te utakmice. Koliko je samo li-la jedanaesteraca dosuđeno u godinama Dinamove moći ne bi stigao nabrojiti do sutra. Da, Mamić je na vrhuncu svoje moći sudačku organizaciju držao u šaci, kao što je to činio sa puno ozbiljnijim sucima u godinama koje su slijedile.

Uvođenje VAR-a u nogomet imao je upravo svrhu da se smanji broj sudačkih pogrešaka. Da se manipulacije svedu na minimum. Da se razumijemo, VAR je uskratio dosta čari u nogometu, prečesto navijače dovodio do same granice ludila, ali bez dvojbe donio je u smislu pravednijeg i poštenijeg nogometnog natjecanja nadasve veliki pomak.

U povijesti HNL-a bile su dvije ere u kojima su suci ispod crnog-žutog-crvenog dresa nosili modru majicu. No, čini se da VAR, ali i splet nekih drugih okolnosti utjecao je promjenu tih trendova. Neću reći da su suci u svoj srži postali pošteniji i dobronamjerniji, ali u svakom slučaju tehnologija ih je natjerala na to da budu pametniji.

Klub iz Maksimirske 128 jednostavno više nije u poziciji da je apsolutni vladar moći. Na terenu, ali sve više i izvan njega. Pa se s pravom možemo zapitati koliko je to zapravo preVARen Dinamo?