Tri mjeseca do 'kvala': Mršića brine sudbina NBA sezone

Saša Živko 12. ožu 202020:09 > 20:11
Tom Pennington / Staff

Sredinom lipnja, ako se nešto ne promijeni, u Splitu će se održati jedan od kvalifikacijskih turnira za nastup na olimpijskom turniru u košarci.

Lars Baron / Staff

Dok svijetom dominiraju vijesti o koronavirusu koji je počeo utjecati na gotovo svako relevantno natjecanje, u primislima su svakako i Olimpijske igre koje počinju u drugoj polovici srpnja. Još je uvijek, naravno, prerano špekulirati hoće li se i taj najveći sportski događaj odgoditi, međutim oni koji žele tamo nastupiti, a još imaju priliku moraju se pripremati kao da sve ide prema planu.

To se odnosi i na hrvatsku košarkašku reprezentaciju. Možemo reći kako je ‘Projekt Olimpijada’ počeo imenovanjem Veljka Mršića na izborničku poziciju. Novi stručni stožer postavio je temelje pripremnog ciklusa nastupom na Ljetnoj NBA ligi u Las Vegasu te kasnije turnirom u Kini. Iako na ta dva natjecanja nisu nastupili najbolji hrvatski igrači, neki od njih tamo su se našli u posjeti reprezentativcima poput Ivice Zupca. Svakako, Mršić je osim pogleda na potencijalne kandidate mogao graditi i kemiju u momčadi, odgovornost i obvezu koje donose nastupi u nacionalnoj vrsti.

Rezultat tog ‘bondinga’ vidjeli smo u prve dvije utakmice kvalifikacija za Eurobasket, pobjede nad Švedskom i Nizozemskom koje su Hrvatskoj praktički osigurale plasman na europsku smotru obzirom da iz skupine dalje prolaze tri najbolje ekipe, a Turska koja se također nalazi u grupi, loše je otvorila natjecanje.

Kvalifikacije za Eurobasket trenutno padaju u drugi plan, Veljko Mršić i njegov stožer okreću se pripremama za kvalifikacijski turnir Olimpijskih igara. U Splitu će reprezentacija imati posve drugačiji izgled, protivnici u skupini bit će Brazil i Tunis, a potencijalno u nastavku turnira Njemačka, Rusija ili Meksiko. Samo će najbolji putovati u Tokio. Situacija s koronavirusom zbog koje je trenutno suspendirana NBA sezona mogla bi predstavljati ozbiljan problem.

sportklub

Teško je vjerovati kako će NBA jednostavno otkazati sezonu, previše je novca u igri, a isto je tako gotovo pa nemoguće pomisliti da ove godine nećemo dobiti prvaka najjače svjetske lige. Jasno, postoje okolnosti koje bi takvo nešto i osigurale, ukoliko se epidemija virusa nastavi širiti mjesecima unaprijed tada će mnoga natjecanja jednostavno ostati zatvorena, bez prvaka, neovisno o kojem se sportu radi. Nadajmo se da takvo nešto ipak nije opcija.

U slučaju da NBA sezona nastavi svoje putovanje, a to bi se moglo dogoditi tek u svibnju ili možda čak i kasnije, pa sve na kraju završi usred ljetnih mjeseci, tada bi bilo jasno kako Hrvatska ne bi mogla računati na svoje najbolje igrače. Osim, naravno, na one koji neće igrati doigravanje, ali ponovno, ovisit će sve o terminu završetka regularne sezone.

Ovim tekstom provjerit ćemo na koga točno Veljko Mršić može računati, a kad je riječ o igračima koji nisu bili dostupni u nedavnim euro-kvalifikacijama.

KRUNOSLAV SIMON – bek Anadolu Efesa zbog kontinuiranog sukoba ULEB-a i FIBA-e nije mogao zaigrati za reprezentaciju protiv Švedske i Nizozemske, no iskazao je želju barem biti dio pogona što je za svaku pohvalu. Iako ima 34 godine, Simon je i dalje vrlo bitan igrač Efesa koji ove sezone ima najbolji omjer u Euroligi, a trenutno kotiraju i kao vodeći favorit za naslov europskih prvaka. Euroliga je također suspendirala natjecanje, međutim ukoliko se isto nastavi u narednih mjesec dana možemo očekivati kako će sve biti na vrijeme završeno. Do kraja regularne sezone preostalo je još šest kola pa bismo mogli zaključiti kako bi se taj dio odradio u jednom bržem ritmu, a nakon toga krenulo u doigravanje. Simon bi svakako trebao biti na raspolaganju sredinom lipnja.

ROKO LENI UKIĆ – još jedan povratnik u reprezentaciju, ove sezone igra u drugoj francuskoj ligi, njegova potreba za reprezentaciju ostaje obzirom na nedostatak pravog razigravača što je ‘vječni’ problem hrvatske košarke. Bez obzira na godine i umor, Ukić bi trebao ostati dio nacionalne vrste.

Getty Images / Staff

BOJAN BOGDANOVIĆ – nažalost upravo je zbog zaraze koronavirusom od strane Bojanovog suigrača Rudyja Goberta čitava NBA sezona suspendirana. No, isto tako srećom, Bojan nije zaražen. Utah je u velikoj borbi za pozicije u doigravanju, sam plasman u post-sezonu nije upitan, ali zato jest upitno do koje razine će doći Jazz. Ukoliko doigravanje završe u prvoj ili drugoj rundi, Bojanov nastup za Hrvatsku neće biti problematičan, međutim ovdje se vraćamo na početnu tezu, pitanje kada će se NBA sezona nastaviti. Bojanova želja nikada nije bila upitna.

IVICA ZUBAC – uredno koristi svojih 20-tak minuta u dresu Clippersa, njegov nastup za reprezentaciju ne bi bio upitan, međutim obzirom na snagu i ambicije Clippersa lako je moguće da će zaigrati i veliko NBA finale, a ako se isto bude održavalo krajem lipnja ili u srpnju tada ćemo ga teško gledati u hrvatskom dresu. Zubac je definitivno najmanje izvjestan kad je riječ o olimpijskim kvalifikacijama.

DARIO ŠARIĆ – Darijeva želja također nikad nije bila upitna kad je riječ o reprezentaciji. Nažalost, protekle dvije sezone stagnirao je u NBA ligi, ali dio tih problema svakako treba pripisati i činjenici kako je sudjelovao u dvije razmjene igrača. Ove je sezone u Phoenixu igrao promjenjivo, no u posljednjih nekoliko utakmica značajno se podigao u formi te bilježi statistiku kakvu pamtimo iz dana u Philadelphiji. Sunsi vrlo vjerojatno neće igrati doigravanje pa je isto tako, ukoliko se NBA sezona nastavi u racionalnim uvjetima, izvjesno da će Šarić predvoditi reprezentaciju u Splitu.

Tom Pennington / Staff

DRAGAN BENDER – nikako ne treba zaboraviti kako je Bender napredovao ove sezone bez obzira na otkaz u Milwaukeeju. Igrao je vrlo dobro za Wisconsin Herd (filijalu Bucksa) u razvojnoj G ligi, no zbog promjena u rosteru Bucksi su ga otpustili. Dragan je sletio u Golden State gdje se počeo dokazivati, trener Steve Kerr nahvalio ga je nakon nekih izvedbi, a realno je kako će dobiti ugovor do kraja sezone. Warriorsi su najgora momčad tekuće sezone tako da će Bender, ukoliko bude zainteresiran, biti u stanju zaigrati za reprezentaciju.

ANTE ŽIŽIĆ – Ante je u posljednjoj godini ugovora kao član Cleveland Cavsa, nije zadovoljan minutažom i realno je očekivati kako će iduće sezone igrati u drugom dresu. Međutim, pitanje jest hoće li taj dres biti od jednog NBA kluba ili će Žižić dočekati povratak na Stari kontinent. Obzirom koliko je malo igrao ove sezone, mladi centar bi trebao s veseljem dočekati okupljanje reprezentacije.

MARIO HEZONJA – vječna priča oko Hezonje koji je ove sezone u ne pretjerano dobrom izdanju kao član Portland Trail Blazersa. Ipak, valja biti iskren pa napomenuti da je kroz sezonu imao nekoliko ozljeda, posebno je problematična ona s leđima. Blazersi su vrlo ambiciozni, lani su igrali finale Zapadne konferencije, no ove sezone nalaze se u grčevitoj borbi za playoff poziciju. Čak i ako nekako izbore osmu poziciju (sedma je predaleko) teško je zamisliti scenarij u kojem bi pobijedili Los Angeles Lakerse koji će vrlo vjerojatno biti prvi nositelj Zapada. Hezonja može biti koristan reprezentaciji, u proteklih godinu dana postojali su konfliktni izvještaji o komunikaciji s izbornikom Mršićem, međutim Veljko je u više navrata govorio kako su Super Mariju vrata reprezentacije uvijek otvorena.

LUKA ŠAMANIĆ – najmlađi od hrvatskih NBA igrača. Lani je bio 19. izbor drafta od strane San Antonio Spursa. Kako se očekivalo Šamanić je tekuću sezonu proveo u razvojnoj G ligi, a u NBA je odigrao tek jednu utakmicu (12 minuta bez učinka). Među G-ligašima se prikazao u sasvim solidnom izdanju, vidljiv je napredak, no ako ćemo biti posve iskreni teško u ovom trenutku može pomoći reprezentaciji. Činjenica kako je član NBA kluba ipak ne bi trebao biti jedini uvjet ulaska u kadar reprezentacije. Naravno, ako se pojavi potreba, dogodi se niz otkaza i nemogućnosti da pojedinci nastupe, tada bi i Šamanić mogao dobiti priliku.

Prije nego je zdravstvena kriza pogodila dobar dio svijeta pa tako i NBA ligu, Mršić je mogao unaprijed računati kako će na raspolaganju imati sve najbolje igrače. Bez ikakve sumnje ta se teza sada promijenila. NBA liga je potvrdila kako se utakmice neće igrati idućih 30 dana, dakle nastavak sezone u idealnoj situaciji dogodio bi se sredinom travnja kada je trebao početi playoff, prema kalendarskom rasporedu. Do isteka regularne sezone momčadi imaju između 15-20 utakmica za odigrati tako da bi doigravanje moglo početi oko prve trećine svibnja. Naravno, taj aspekt treba uzeti s dozom sumnje jer je još uvijek previše neizvjesnosti. Također je moguće da NBA liga odluči skratiti završnicu sezone i jednostavno postavi drugačija pravila za plasman i početak doigravanja.

Nažalost, situacija je takva da će uspjeh hrvatske vrste biti usko povezan sa sudbinom NBA sezone. Uostalom takva je situacija u čitavom svijetu sportu, pa u krajnjoj mjeri i s Olimpijskim igrama. No, nada je barem nešto u što se možemo pouzdati, svakako će to učiniti Veljko Mršić.