Obljetnica: Dan kada je Dražen odbio izgubiti

Košarka ostalo 9. tra 20208:22 > 8:42
Tim DeFrisco/Getty Images

Na današnji dan prije 37 godina odigrana je utakmica Šibenke i Bosne u kojoj je Dražen Petrović već tada, sa 18 godina na leđima pokazao karakter kakav su rijetki imali.

Getty Images/Tim De Frisco

Devetog travnja 1983. godine odigran je dvoboj Šibenke i Bosne, danas, 37 godina od te velike utakmice prisjećamo se poteza koji je po mnogočemu ostao zabilježen u karijeri Dražena Petrovića.

Bila je to posljednja sezona koju će legendarni Dražen odigrati u Šibeniku, a ta utakmica bila je možda i najveći hommage njegovom ljudskom karakteru.

Bosna je odlično započela utakmicu, u jednom trenutku prvog poluvremena povela čak i 22 razlike, no Dražen se nije predavao, niti je jednog trenutka o tome razmišljao. Do poluvremena rezultat je bio smanjen na 50:39. Kako je dvoboj odmicao tako je Dražen sve više “palio” protivnika. Bilo je to vrijeme kada linija za tricu nije postojala, no to njega nije spriječavalo, postizao je koševe sa svih pozicija, bio je nezaustavljiv.

facebook Muzej Dražena Petrovića

Dražen je završio sa 40 poena, a najvažnije je postigao s linije slobodnih bacanja kada je oba pogodio za pobjedu Šibenke 83:82. Trenuci po kojima se ta utakmica pamti dogodili su se upravo ususret tim pokušajima.

Tadašnji predsjednik Jugoslavenskog košarkaškog saveza, Vasil Tupurkovski tražio je od Dražena da promaši prvo slobodno bacanje opravdavajući taj potez “pravdom” kako bi se ispravila sudačka pogreška.

Čak je i tadašnji trener Šibenke Đurović podržao taj prijedlog Tupurkovskog.

Međutim, Dražen je u tim trenucima pokazao kako je već s 18 godina posjedovao karakterne osobine koje su rijetkost za igrača njegovih godina. Dražen je odbio promašiti slobodno bacanje, pogodio je oba i donio pobjedu svojoj momčadi.

Kasnije je Savez zatražio ponavljanje utakmice na neutralnom terenu u Novom Sadu, no legendu Šibenke i hrvatske košarke niti taj zahtjev nije zanimao.

Nije vjerovao nitko, ali upravo se to dogodilo. Pritisnuti bosanskohercegovačkim političkim moćnicima poput Branka Mikulića, braće Pozderac, Emerika Bluma…, čelnici Košarkaškog saveza Jugoslavije sastali su se dan kasnije i donijeli odluku o ponavljanju treće utakmice na neutralnom terenu u Novom Sadu.

Šibenčani su odbili igrati novu utakmicu, a odbili su vratiti i zlatne medalje, čak i pod prijetnjom izbacivanja kluba u niži rang natjecanja.