Poslastica za najbolje navijače: Evo kako i gdje možete gledati Hrvatsku!

Vaterpolo 8. sij 202417:57 > 10. sij 2024 12:31 0 komentara
Bozidar Vukicevic CROPIX via Guliver

Donosimo pregled momčadi, tko su oni, tko s kim igra i što možemo očekivati za našu reprezentaciju od ovog prvenstva.

Pune tribine navijača oko bazena Gruž u Dubrovniku i pobjeda Hrvatske nad Španjolskom u prvoj utakmici Europskog prvenstva u vaterpolu 2024. obilježile su prvi dan natjecanja!

Pobjedom nad vrlo opasnim protivnikom Španjolskom, naše Barakude priredile su nam vrhunsko otvorenje 36. po redu europskog vaterpolskog prvenstva, a koje se održava u Dubrovniku i Zagrebu od 4. do 16. siječnja 2024. godine. Nakon 9:9 i remija u redovnom dijelu utakmice, odlično raspoložene Barakude su kroz peterce ostvarile rezultat 14:12 i osigurale pobjedu nad Španjolcima, inače brončanu reprezentaciju na posljednjem EP 2022. i momčadi koja slovi kao jedan od favorita na EP 2024.

Barakude odlično zaplivale kroz prvi dio natjecanja

Izvrsnu igru Barakude su nastavile i u subotu, 6. siječnja, u utakmici s Francuskom. Uvjerljivom igrom i nepropusnom obranom, naša reprezentacija je od samog početka uspostavila dominaciju nad protivnikom i s rezultatom 12:7 odnijela uvjerljivu pobjedu. Izvrsno raspoloženi Rino Burić je s tri pogotka bio najbolji strijelac Hrvatske, po dva gola postigli su Marko Žuvela, Luka Lončar i Ante Vukičević, a po jedan Jerko Marinić Kragić, Josip Vrlić i Konstantin Kharkov. Izvrsno raspoloženi kapetan Marko Bijač obranio je šest od 13 udaraca koje je protivnik uputio prema našem golu.

Vaterpolisti Hrvatske poraženi su u posljednjem, trećem kolu skupine A Europskog prvenstva, bolja je u Dubrovniku nakon raspucavanja bila Crna Gora s 15:13 (2:4, 3:1, 3:4, 3:2; 4:2).

Takav rezultat spustio je Hrvatsku na drugo mjesto ljestvice iza Španjolske.

Crnogorske Ajkule već na samom početku prvenstva protiv Francuza pokazale da su u odličnoj formi. I u susretu sa Španjolcima, momčad Crne Gore je kroz čitav dvoboj pružala snažan otpor i podosta namučila španjolsku ekipu koja je ipak na kraju izvojevala pobjedu s rezultatom 14:12.

Borba za izravan plasman na SP U Dohi 2024.

Svaki bod je važan, jer će ulazak u četvrtfinale Hrvatskoj osigurati i plasman na Svjetsko prvenstvo koje se za nešto više od mjesec dana održava u Kataru. Put u Dohu i dobar plasman mogao bi za Barakude značiti i ulazak u olimpijsku kvotu i siguran put na Ljetne Olimpijske igre 2024. koje će se ove godine održavati u Parizu.

Izbornik hrvatske reprezentacije Ivica Tucak i reprezentacija koju čine vratari Marko Bijač i Toni Popadić, centri Josip Vrlić i Luka Lončar, braniči Rino Burić, Matias Biljaka i Marko Žuvela te napadači Konstantin Kharkov, Filip Kržić, Franko Lazić, Zvonimir Butić, Ante Vukičević, Luka Bukić, Loren Fatović i Jerko Marinić Kragić izvrsno su se snašli u novom formatu natjecanja koji se primjenjuje od ovog Europskog prvenstva.

Tom Dubravec / CROPIX via HVS

Novi sustav natjecanja koji je uvela krovna europska organizacija vodenih sportova European Aquatics za održavanje europskog prvenstva podijelio je momčadi u dvije divizije, odnosno dvije jakosne skupine, i to na temelju rezultata ostvarenih na prošlom Europskom prvenstvu. Tako hrvatska reprezentacija, koja je na zadnjem održanom Europskom prvenstvu u Splitu osvojila zlato, zajedno s ostalim reprezentacijama koje su ušle u četvrtfinale na EP 2022. igra u Diviziji 1 u skupinama A i B, dok momčadi koje su ulaz na prvenstvo izborile kroz igranje kvalifikacija igraju u Diviziji 2 i raspoređeni su po skupinama C i D.

Prema rezultatima utakmica u prvom dijelu prvenstva, prve dvije reprezentacije iz skupina A i B imaju izravan plasman u četvrtfinale, a trećeplasirane i četvrtoplasirane reprezentacije skupina A i B idu u doigravanje protiv jedne od prve dvije momčadi iz skupina C i D. Sve u svemu, na ovaj način prvenstvo će se odvijati uz mnogo više neizvjesnosti u dvobojima, mnogo više napetosti i mnogo više prostora za sjajan vaterpolo. To su pokazale već prve odigrane utakmice, kako utakmica Hrvatske i Španjolske, tako i vrlo napeta utakmica Crne Gore i Francuske.

Samo šest tjedana za organizaciju prvenstva

Kako smo vidjeli odmah prvog dana natjecanja, novim pravilima uvedeni su i peterci u slučaju izjednačenog rezultata u regularnom dijelu utakmice, a isti sustav natjecanja već se primjenjuje u natjecanjima Lige prvaka i Regionalne lige. Pobjeda izborena u regularnom dijelu utakmice donosi tri boda, pobjeda nakon peteraca pobjedničkoj ekipi donosi dva boda, dok poraz nakon peteraca donosi jedan bod. Na temelju osvojenih bodova formirat će se plasman unutar skupine, a bodovi odlučuju o tome tko će se izravno plasirati u četvrtfinale, a tko će se za ulazak morati izboriti kroz doigravanje.

Podsjetimo, Europsko prvenstvo u vaterpolu za muškarce održava se svake dvije godine i nakon natjecanja koje se 2022. godine održalo u Splitu, domaćin prvenstva trebao je biti Izrael. Međutim, zbog ratnih okolnosti u pojasu Gaze, u posljednji je trenutak odlučeno da će se prvenstvo igrati negdje drugdje. Kao potencijalni domaćini uz Hrvatsku spominjali su se Mađarska, Njemačka, Srbija i Rumunjska, no na kraju je u studenom odlučeno kako će i ovo izdanje prvenstva organizirati Hrvatska.

“Svi iz hrvatskog vaterpola smo ponosni što nam je opet ukazana prilika da organiziramo ovo natjecanje. Prepoznati smo kao odlični organizatori, sportaši se u našoj zemlji osjećaju sigurno. Odgoda natjecanja u Izraelu je došla u zadnji tren i trebalo je brzo reagirati, a mi smo u tome uspjeli”, izjavio je predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Mladen Drnasin.

Iako je Hrvatska imala samo šest tjedana za organizaciju prvenstva, organizacijski odbor EP 2024. napravio je fantastičan posao. Svjetla kojima je ovim povodom bio obasjan dubrovački Gruž prilikom svečanosti otvaranja i na samoj utakmici pojačala su opći dojam i dodatno potaknula euforičnu atmosferu među odlično raspoloženim navijačima. Svi prisutni doista su pokazali da je Dubrovnik uistinu grad vaterpola.

Telemach

Sve utakmice reprezentacije u prvom kolu rasprodane

Svečani dio otvaranja Europskog prvenstva u vaterpolu protekao je idilično, a na ceremoniji koju je osmislio i režirao ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić nastupili su Četiri tenora, Vanda Winter, Goran Karan, klapa Kaše, sopranistica Marija Vidović, pijanist Tomislav Parmać, Plesni studio Step’n’Jazz i KD Kolarin.

Sve tri prve utakmice koje su dosad igrale naše Barakude bile su rasprodane, ali dobra je vijest da se svi susreti mogu pratiti na EON TV platformi. Treba istaknuti da je Telemach Hrvatska ponosni sponzor hrvatskog sporta i već godinama kontinuirano ulaže u razvoj i budućnost sporta u Hrvatskoj. Telemach Hrvatska prepoznat je po dugogodišnjem praćenju hrvatskog rukometa, sponzori su Sportskih igara mladih i ulažu u e-sport, a sada su aktivno pružili podršku domaćem vaterpolu; sponzori su Hrvatske vaterpolske reprezentacije i ovogodišnjeg Europskog prvenstva u vaterpolu. Telemach Hrvatska ulaže velike napore i sredstva u poticanje razvoja sporta kao i podizanje lokalnih zajednica kroz sport, prvenstveno sudjelovanjem u organizaciji Sportskih igara mladih. Podrškom ovakvom velikom sportskom događanju kao što je Europsko prvenstvo u vaterpolu, Telemach Hrvatska nastavlja dalje predano podržavati razvoj sporta sa svim njegovim pozitivnim efektima na mlade i stare generacije, kao i na društvo u cjelini.

Sve nadolazeće utakmice Europskog prvenstva 2024. naših Barakuda pratite na TV platformi EON, na regionalnom sportskom kanalu Sport Klub.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!