Što je to posebno u njemačkoj školi nogometa?

Nogomet 9. pro 202111:28 > 16:27 0 komentara
Frank Hoermann/SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images/Guliver Image

Nakon što je Manchester United postao i treći veliki klub u Engleskoj koji je zaposlio njemačkog stratega, pitamo se, što je to posebno u njemačkoj školi nogometa?

Nijemci su na cijeni, treneri dakako. Nakon Jürgena Kloppa u Liverpoolu i Thomasa Tuchela u Chelseaju, mislite li da je slučajno Manchester United odabrao njemačkog trenera kao novog stratega? I to još kojeg! Onog koji je na barem jedan način utjecao na karijeru obojice gore navedenih.

Ako već ne možeš ‘kupiti’ studente, što je sljedeće najbolje? Naravno, učitelj. Iako Rangnick nije trener kojeg možemo svrstati u tzv. mainstream svjetskih stručnjaka obzirom da nikada nije vodio neki od najvećih klubova ili pak bio izbornikom reprezentacije. No, Ralf je smatran ‘kumom’ njemačkog nogometa, čovjek koji je izmislio Gegenpressing, nešto što gledatelji Sportkluba prepoznaju i kao naziv popularne emisije posvećene Bundesligi. Nimalo slučajno.

ZAŠTO GEGENPRESSING?

Sam Rangnick jednom je prilikom priznao kako je takvu metodologiju rada kopirao od legendarnog ukrajinskog izbornika Valerija Lobanovskog, i to još davnih 1980-ih godina kada je europski nogomet bio u drugačijem razvojnom ciklusu. Gegenpressing označava stil igre kojim momčad nakon gubitka posjeda lopte, umjesto povratka i regrupiranja u obrani, stvara kontrapritisak kako bi brzo vratila loptu u svoje noge. Takav način razmišljanja i koncepcije širi i spektar sposobnosti igrača da razviju momentum samosvijesti unutar šireg prostora na terenu.

(AP Photo/Frank Augstein)

Aktualni trener Chelseaja, Thomas Tuchel nedavno je govorio o Rangnicku.

On je među prvim trenerima u Njemačkoj stvorio sustav obrane s četiri čovjeka te način markiranja protivnika u zoni, a da se ne izgubi agresivnost. Također, bio je pionir u razvoju formacije 4-4-2 s visokim pritiskom. Još je uvijek vođa takvog koncepta nogometa u Njemačkoj te svakako elitni trener.

Sam Rangnick nikada nije skrivao činjenicu da je i sam bio učenik koji je širio horizonte prateći rad renomiranih stručnjaka, a ponekad i kopirajući njihove metode te ih naravno i nadograđivao na prepoznatljiv sustav igre koji koriste mnogi današnji treneri. Osim spomenutog Lobanovskog, Rangnick je pod svoje utjecaje stavio Arriga Sacchija, Ernsta Happela i Zdeneka Zemana.

Osim što je stvarao nogometnu taktiku, prezentirao ideje koje će se implementirati diljem svijeta, predavati u nogometnim školama, Rangnick je razmišljao i izvan okvira onoga što se događa na travnjaku. Riječ je o – sportskoj psihologiji.

Mnoge je iznenadila nedavna odluka da se u Manchester United dovede stručnjak za sportsku psihologiju Sascha Lense. Zašto iznenadila? Zato što United takvog čovjeka nije imao punih dvadeset godina.

Čudno mi je bilo vidjeti da u Manchester Unitedu nemaju čovjeka zaduženog za sportsku psihologiju, u Njemačkoj svaki klub ima takvu osobu. To ne mora biti netko tko će s igračima razgovarati kao s djecom dok leže na kauču i grle jastuk, to mora biti osoba koja će znati smiriti igrača, omogućiti mu da iz sebe izvuče najbolju verziju onoga što može biti.

Guliver Images
RED BULL AKADEMIJA

Ralf Rangnick je među širom nogometnom populacijom ipak najpoznatiji kao čovjek koji je stvorio projekt Red Bulla, od Salzburga preko Leipziga pa u zemljama širom svijeta. Pod njegovim vodstvom, projekt nogometnog Red Bulla stvorio je vrijednost s početnih 120 milijuna eura na astronomskih 1,2 milijarde, a spomenuti klubovi rušili su brojne rekorde u prodaji igrača proteklih sezona.

Kada sam postao sportskim direktorom Salzburga i Leipziga 2012. godine znao sam kakav ću pristup poslu prezentirati. Cilj ne smije biti isključivo osvajanje trofeja već razvoj mladih igrača te dovođenje onih koji su nedokazani, a koji imaju vrijednost. Kada sam čelnicima kluba govorio da ćemo neke od tih igrača prodavati za dvostruko više novaca nego što smo ih dovodili, mislili su da sam lud,” kazao je Rangnick na jednoj trenerskoj konferenciji.

Rangnick je uvjerio glavne ljude u klubu kako se moraju okupiti najbolji te perspektivni treneri koji će znati prepoznati igrača, a istovremeno fokusirati se na njihov razvoj. Upravo se to i dogodilo.

Stigavši u Salzburg i Leipzig, brzo sam primijetio jednu činjenicu, obje momčadi bile su prestare s prosjekom od gotovo 30 godina. Stoga, odlučio sam u svakom idućem prijelaznom roku postepeno mijenjati demografiju momčadi,” govori Rangnick.

Salzburg je relativno redovito osvajao naslov prvaka Austrije, ali momčad nije igrala uzbudljiv nogomet. Kada sam stigao u klub najveći transfer koji su ostvarili bio je onaj Marca Janka u Twente za šest milijuna eura. Leipzig je u to vrijeme igrao u četvrtom razredu njemačkog nogometa i nitko na klub nije obraćao previše pozornosti.

Nije potrebno nabrajati kakve su transfer rezultate ostvarila oba kluba od tih početnih dana, a za takvu dramatičnu promjenu smjera odgovoran je upravo Rangnick. Dvojicu koji su sada bitni igrači Liverpoola kupio je Jürgen Klopp – Sadio Mane i Naby Keita. Pogotovo Mane koji je proteklih godina postao jedan od najboljih krilnih napadača na svijetu. Naravno, danas s Leipzigom vezu ima i hrvatski prvak Dinamo koji je klubu prodao dva igrača protekle tri godine, Danija Olma i Joška Gvardiola. Olmo se danas povezuje s Barcelonom u transferu vrijednom 75 milijuna eura, a Gvardiolova vrijednost dosegla je nevjerojatnih 80 milijuna eura.

(AP Photo/Dave Thompson)
KAKO ĆE IZGLEDATI MANCHESTER UNITED?

Njemačka škola nogometa oduvijek je bila cijenjena, naravno Nijemci su desetljećima bili dominantna sila, sjećamo se i legendarnih riječi velikog Garyja Linekera kako je ‘nogomet igra s 22 igrača u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci‘. Dobro, možda ne pobjeđuju baš uvijek na terenu, ali kada je riječ o razvoju nogometa, implementaciji novih ideja tada je malo zemalja na svijetu ravno Njemačkoj.

Klopp je preporodio Liverpool, od kluba koji je nekoliko puta bio blizu naslova prvaka Premier lige do same titule kao i one u Ligi prvaka. Tuchel je u kratkom vremenu Chelsea doveo do naslova europskog prvaka, a trenutno su i vodeća momčad lige igrajući oku lijep, atraktivan nogomet. Nijemci jednostavno znaju kako stvoriti nogometni proizvod, posebno kada na raspolaganju imaju praktički neograničene resurse što svakako nude najveći engleski klubovi.

Rangnick je u Manchester Unitedu dobio ugovor do kraja sezone s titulom ‘privremeni trener’. Mnoge je začudilo što je takav stručnjak prihvatio posao koji mu zapravo ne garantira ništa osim prilike da se dokaže, kao da je nekakav početnik u svijetu nogometa. Međutim, činjenica da je prihvatio ponudu zapravo govori koliko je želio pokazati da je oduvijek bio vrijedan klupe jednog velikog kluba, a u okvirima Engleske nema većeg od Uniteda bez obzira na slabije rezultate posljednjih godina.

Navijači Uniteda s jedne strane uzbuđeni su novim početkom, ali s druge ne znaju što očekivati. U tom razmišljanju pomogao im je Jürgen Klinsmann.

Obojica smo s juga Njemačke, a tamo su stvarani radoholičari. Ralf neće prestati raditi, NIKADA! To je čovjek koji živi nogomet, koji se ujutro ustaje s nogometom u mislima i uvečer liježe s istim razmišljanjem.

Taj aspekt je već bio poznat, samo je pitanje hoće li Rangnick imati dovoljno vremena da preporodi United. Činjenica kako je već uveo važne promjene kao angažman sportskog psihologa govori da neće trošiti vrijeme. Nakon utakmice protiv Crystal Palacea i pobjede s jednim golom prednosti, komentirao jest kako je ostao ugodno iznenađen da su igrači odmah prihvatili i realizirali njegove ideje. United je u toj utakmici imao apsolutnu dominaciju u posjedu lopte, iako je realizacija osim tog jednog pogotka zakazala.

AP Photo/Jon Super via Guliver

Angažmanom Rangnicka svakako će najviše biti sretni mladi igrači koji će dobiti priliku. Protiv Crystal Palacea priliku je dobio 19-godišnji Anthony Elanga, nekoliko dana kasnije u dvoboju s Young Boysima navijačima je predstavio čitav arsenal talenta koji United posjeduje od 18-godišnjeg Iračanima Zidanea Iqbala, 19-godišnjeg Tedena Mengija, Velšanina Charlieja Savagea i mnoge druge.

Rangnick je trener koji nije toliko glasan ili izvana autoritativan poput Kloppa ili Tuchela, riječ je o strategu koji svojim znanjem stvara poštovanje i želju igrača da za njega igraju dobar nogomet.

Nijemac je možda najbolje opisao dane u Salzburgu i Leipzigu, a koje želi prenijeti na Old Trafford.

Nakon svega što sam prošao u Salzburgu i Leipzigu, iza sebe sam momčadima ostavio osjećaj identiteta koji se prelio na sve u klubu pa onda i na navijače…nakon nekog vremena svi smo disali kao jedno biće.

Ako je nešto prijeko potrebno Manchester Unitedu to je svakako identitet. Mnogi bivši treneri prilično su lutali u pokušajima stvaranja istog, a Rangnick će dobiti priliku napokon nešto pozitivno i stvoriti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!