Volej svih voleja

Blog 4. lip 202118:57 > 09. lip 2021 15:25 0 komentara
Marco Van Basten
Marco Van Basten

Europsko nogometno prvenstvo počinje 11. srpnja. Do sljedećeg petka donosimo 11 priča koje su na svoj način pisale povijest ovog natjecanja

Tko je postigao najljepši gol u povijesti nogometa? Gol koji mi je ipak najdraži e svakako Diega Armanda Maradone, kada je s centra krenuo i kao na ‘ražnjić’ naslago engleske nogometne reprezentativce, te postigao fantastičan pogodak. Nestvarna akcija, koja će ući u anale svjetskog nogometa. Jedini peh što se nakon te utakmice pričalo samo o “Božijoj ruci”, pogotku Malog Zelenog, kojeg je “hijo de puta” zabio rukom.

No, koji je najljepši? Vjerojatno ipak Marca Van Bastena u finalu Eura 1988. godine. Volej kakav se ne viđa često. Eto, netko će reći, da se više nije vidio nikad. Lopta je došla na lijevo krilo do Arnolda Mührena, koji je nakon kratkog trka ubacio jednu dijagonalu prema prostoru u koji je utrčavao van Basten. Nije to bio najbolji mogući centaršut, ta lopta je otišla prema gol liniji, u mrtvi kut, a nizozemski centarfor je loptu uhavti na volej, lopta je u luku otišla iznad Rinata Dasajeva.

Nakon svim muka Johana Cruijffa Nizozemci su stigli (na Olimpijskom stadionu u Munchenu, onom istom na kopjem je Cruijff izgubio finale SP-a 1974.) do svog, kasnije će se ispostaviti jedinog nogometnog trofeja. Tri puta su gubili finale SP-a, dva puta prije i jednom poslije, godinama igrali najljepši europski nogomet. Reprezentacija SSSR-a je bila žilav suparnik, ali tu je proradila genijalnost Van Bastena, i sva ona čarolija koju je u svojim nogama skrivao Ruud Gullit. Narančasta boja, koja je toliko dala svjetskom nogometu, eto uspjela je na kraju stići do tog jednog trijumfa. Tko bi tada rekao da će se dogoditi da Nizozemske nema na velikoj sceni čak sedam godina. Od 2014. godine i bronce na SP-u u Brazilu do Eura koji će startati 11. lipnja.

Ako je Johan Cruijff neupitni broj 1, onda bi se o broju dva moglo razgovarati. No, za mene je svakako u najbolja tri svih vremena koji su nosili nizozemski dres Marco Van Basten. Gracioznost u igri, vrhunska tehnika i osjećaj za prostor. Lucidan i genijalan kakav je bio, obilježio je jednu igračku euru Nozozenaca, ali ujedno i Milana. Berlusconi je imao u tim trenucima nekoga tko je mogao uvjeri trojku – Rijkaard – Gullut Van Basten da odijene “crveno-crni” dres i proslavi jednu eru Milana.

Van Basten je nažalost platio cijenu profesionalizma. Njegove brojne ozljede, kasnije i operacije su ga i te kako usporile, premda, nema se što žaliti. Bila je to jedna nogometna karijera za pamćenje. No, nekoliko godina nakon što se umirovio bio je posve iskren:
” Da sam tada imao izbor, sa svim iskustvom koje sada imam znao bih da sva pretrpljena bol nije vrijedna. Da mogu izabrati ne bih sve to ponovio. Nakon operacije 1987. nisam mogao kvalitetno micati zglob. Bila je to funkcija na nekih 80 posto. I to ograničenje mi je pomoglo da onako udarim loptu kod tog famoznog gola Rusima u finalu.

Nakon karijere Van Basten je poput mnogih ex igrača često gostovao u raznim emisijama, a u jednoj je postao žrtva vlastite gluposti. Naime, pokušao se našaliti s nacističkim pozdravom “Sieg Heil”, zbog čega je opravdano javno linčovan diljem svijeta. Nakon toga se i zalagao za ukidanje ofsajda kao pravila, čime se ponovno izvrnuo ruglu.

U sljedećem nastavku obrađujemo 1992. godinu, a naslov je “Zamjenski prvak Europe”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!