Moto GP: 10 stvari koje morate da znate pred novu sezonu

Odbrojavamo sate do zvaničnog početka nove Moto GP sezone. Uzbuđenje je nikad veće, tema za priču je više nego ikad, a mi smo odvojili 10 stvari koje morate da znate kako bi “spremni” pohađali prvi čas nove školske godine za kraljevsku klasu u Kataru.
1: Nove, revolucionarne tehničke regulacije. Nema sumnje, od ove godine, Moto GP ulazi u novu eru. Svi motori će imati jedinstven softver koje pravi firma “Magneti Marelli” uz savetnike iz, gle čuda, Jamahe, Honde i Dukatija. Osim toga, menja se i proizvođač pneumatika. Umesto “Bridgestonea”, najbrži dvotočkaši će od ove sezone koristiti “Michelin” pneumatike. Mišljenja su podeljena pred sam početak sezone
2: Jedinstvena klasa.Ovo proizilazi iz prvog. Pošto će svi imati isti softver, postojaće i samo jedna klasa. Nema više “satelit” klase, nema više “open” klase, sada svi imaju iste uslove i za sve važe ista pravila. Videćemo da li će to uticati na jaz između velikih i malih. Treba napomenuti i to da je količina goriva u rezervoaru ograničena na 22 litra, dok je minimalna težina motora smanjena za 2.2 funte, na 346. (jedna funta je 0,450 kg). Svi će moći da testiraju i razvijaju motor koliko hoće tokom sezone.
3: Kazneni poeni. Retko ko je nešto znao o ovom pravilu sve do kraja prošle sezone kada je nastao potpuni haos u Sepangu. Valentino Rosi je sakupio dovoljno tih poena da bi morao da počne poslednju trku sezone sa poslednjeg mesta, što ga je koštalo titule. Ove sezone, taj sistem se menja. Nema više kretanja sa poslednjeg mesta ako sakupite 4-7 kaznenih poena. Čeka se da sakupite celih 10, a onda ste suspendovani jednu trku.
4: Ljudi iza kulisa. Ovo će vam verovatno biti najmanje zanimljivo, ali nije zgoreg pomenuti. Oni su ti koji su odlučivali i koji će odlučivati u slučajevima kao što je bio između Rosija i Markeza u Sepangu. Imena su ista, direktor takmičenj je Majk Veb, Franko Unćini predstavlja FIM, dok Havijer Alonso predstavlja Dornu. Verovatno će imati pune ruke posla 2016.
5. Kalendar.Pored svih priča i najavljivanih novina, kalendar ostaje na 18 takmičarskih vikenda. Sjedinjene Države gube još jednu trku, a na njihovo mesto ulazi Austrija, koja je uvek imala bazu pristalica moto sporta, a sada ima novac, stazu i bazu navijača za jednu od najboljih trka u godini. Red Bul je platio rekonstrukciju A1 ringa tričavih 70 miliona dolara. Brno i Herez su “na mišiće” uspeli da ostanu u kalendaru.
6. Veći izbor pneumatika. Uzbuđenje bi dodatno trebalo da poveća i veći izbor pneumatika. Pošto su Moto GP trke veoma kratke i sve vreme se ide punim gasom, izbor pneumatika je od ogromne važnosti. Svaki tim će imati pravo na 10 prednjih i 12 zadnjih pneumatika po trci. Umesto dosadašnje jedne, imaće i dve kombinacije “imtermediate” pneumatika za stazu koja je mokra samo na nekim mestima. Takođe, radijus točka je povećan sa 16.5 na 17 inča.
7. Novi “seamless” menjači gde se brzine menjaju mnogo lakše i efikasnije. Honda je prva uvela ovu tehnologiju, ali Suzuki ju je usavršio i sudeći po rezultatima, eksperiment je uspeo. Sigurno će tu još biti još unapređenja i zanimljivih rezultata. Isto se može reći i zaV4  motore, koji se stavljaju pod raznim uglovima i prave u raznim veličinama. Ali, tek u Losailu ćemo videti ko je pogodio, samo na Sport Klubu, naravno.
8. Grid šampiona. Računajući sve tri klase, na Moto GP gridu 2016. biće 10 bivših šampiona, koja između sebe imaju 27 titula. Tito Rabat će biti jedini “ruki”, on je bio šampion Moto2 klase 2014. godine. Veoma zanimljiv je podatak da neće biti nijednog američkog vozača ove godine. Ne samo u Moto GP, nego uopšte. Možda su zato izgubili trku u Indijanapolisu.
9. Teže odbraniti nego osvojiti titulu. Horhe Lorenco je loše započeo prošlu sezonu i na kraju uspeo da osvoji titulu 2015. Sigurno, preko njega vodi put do trofeja ove godine i svi će voleti baš njega da pobede. Da nema nameru da preda krunu bez borbe, pokazao je na testovima u Filip Ajlendu i Kataru, gde je bio više od pola sekunde ispred svih. I zamislite, posle svega je izjavio da nije zadovoljan prednom gumom. To je šampion.
10. Znakovi pitanja. Šta će biti sa Rosijem i Markezom, da li će izbrisati prošlost, ili će odmah krenuti jedan na drugog da jednom za svagda reše taj problem koji imaju? Da li su dobra vremena Suzukija na testovima znak da ih možemo očekivati u borbi za podijum? Može li Dukati da izdrži celu sezonu u visokom ritmu? Ko će biti vozač iz senke, možda Danilo Petrući? Ima tu još mnogo a u svakom slučaju, pokajaćete se ako propustite ovu sezonu na SK, a potrudićemo se, da bar nekoliko puta, kao i prethodnih sezona, budemo na licu mesta…