Dobrodošli u novu eru ženskog tenisa

Andy Lyons/Getty Images

Dok je Sten Vavrinka ponovo pokazao da je jednostavno čovek za velike turnire i velika dela, ništa manje zanimljiv nije bio ni ženski deo žreba na US Openu. Desila se velika, istorijska, korenita promena na WTA turu, ali ne samo u smislu da imamo novu prvu igračicu sveta.

Ženski tenis ući će u novu, čini se zanimljiviju i dramatičniju eru. Pliškova je stigla, čekamo da se vrate Azarenka i Šarapova, a svoje mesto među zvezdama traže i mlade igračice kao što su Monika Puig, Karolina Garsija, Garbinje Mugurusa…

Anđelik Kerber je nakon 186 nedelja skinula Serenu Vilijams sa vrha WTA liste. Sa 28 godina, postala je najstariji debitant na prvom mestu. Nekada su tu devojčice dolazile sa 15, 16 godina, sada je očigledno da se i tu stvar preokrenula, starije i iskusnije igračice dominiraju.

Ono što je dodatno zanimljivo, je da igra potpuno drugačije od svog idola, Štefi Graf. Njeni zamasi kod forhenda i servisa su veoma čudni, daleko od savršenog, ali sve to nadoknađuje sjajnim bekendom i srcem. Nijedan poen za nju nije izgubljen, a pošto je levoruka, nijedan ugao za nju nije nemoguć.

I srce je upravo to što je devojku iz Bremena dovelo do prvog mesta. Bile su prve i Karolina Voznjacki i Jelena Janković sa sličnim stilom igre, ali Kerber ima za toliko veće srce i sportsku drskost, da je stigla do dva Grend Slema i olimpijskog srebra, a one čekaju i dalje prvi „mejdžor“ uspeh.

Joe Robbins/Getty Images

Ipak, nije sve baš bilo „med i mleko“ za ovu devojku. Roditelji su joj poljskog porekla, morali su da prebegnu u Nemačku. Otac Slavomir i majka Beata uvek su joj bili velika podrška, čak je tata bio i trener neko vreme kada nije mogla da priušti pravog trenera.

Ona ima dvojno državljanstvo, kao prebivalište navodi skoro napušteni poljski gradić Puškovo, koji jedva da ima 10.000 stanovnika. Tečno govori poljski, nemački i engleski, ali je rekla da je obećala sebi da mora da nauči bar još jedan jezik.

Prvi veliki proboj napravila je 2011. došavši do polufinala US Opena. Onda je usledio postepen napredak na WTA listi. Stigla je do polufinala Vimbldona 2012. i osvojila prvu WTA titulu te godine. Završila je 2013. na devetom mestu, a krajem 2014. bila je na desetom.

Ipak, možda i prelomni trenutak u njenoj karijeri dogodio se početkom 2015. Izgubila je u prvoj rundi Australian Opena od Irine Begu iz Rumunije i ispala je iz prvih 20. Mučile su je i neke sitne povrede i bila je na prekretnici

„Razmišljala sam da odustanem. Znala sam da nešto moram da promenim iz korena ili da se bavim nečim drugim. Onda sam se setila starog trenera Torbena Belca. On je, u stvari, više psihilog nego trener. Već od ponedeljka smo počeli ponovo da sarađujemo. Ostalo znate“.

Još jedan veoma bitan momenat dogodio se kada je kratko sparingovala i popričala sa svojim idolom

„Razgovarala sam na Indijan Velsu sa Štefi. Rekla mi je, Endži, ti si odbrambeni zid, to je nesumnjivo, ali tako nećeš osvojiti ništa veliko. Kada tvoj um oseti priliku za napad, iskoristi je, uđi u teren“, priseća se Kerber susreta sa legendarnom zemljakinjom

Do kraja te godine, osvojila je četiri titule i ponovo bila među prvih 10 na svetu. To je bila samo najava za ono što će uslediti na Australian Openu. U finalu, pobedila je nepobedivu, Serenu Vilijams i ceo svet je kada čuo za Anđelik.

Getty Images Sport, Pool

Možda i nije važno koliko dugo će držati tu prvu poziciju. Važno je da je dokazala ostalima da je Serena pobediva i da se konačno radujemo narednim turnirima, ali iskreno radujemo. A sigurno, i Serena ima spreman odgovor, nije ni ta priča gotova.

„Neverovatna godina za mene, ne mogu da vam opišem koliko sam srećna, pogotovo zato što je bilo toliko uspona i padova i zato što je bio tako dug put do ovde. Moj višegodišnji rad se isplatio“, rekla je u svom skromnom stilu Kerberova.

Od 2012. godine, Serena Vilijams je osvojila tačno pola raspoloživih velikih titula i držala monopol na ovaj sport. Doping Skandal Marije Šarapove dodatno je gurnuo ženski tenis u zapećak. Možda je baš ova mirna, povučena 28-godišnja devojka ono što je trebalo tenisu da ga uvede u novu eru, gde neće biti toliko važan glamur, Sports Ilustrejtid i selfiji na 1001 način.

Jer ipak, ovo je samo tenis. Prvo ide “arbajt”, pa tek onda sve ostalo…