Jovićević: Moramo biti kao opasni momci s ulice

Nogomet 14. srp 202219:21 > 19:22 0 komentara
Mykola Miakshykov via Guliver Images

Novi trener Šahtara Igor Jovićević priključio se momčadi na pripremama u Rotterdamu i pritom dao intervju za službene klupske stranice...

“Apsolutni je privilegij biti trener Šahtara. Baš sam pročitao statistiku. U zadnjih 14 godina klub je igrao u Ligi prvaka 13 puta. Ne znam klub, izuzev Barcelone, Reala i možda još nekoliko, koji se mogu podičiti takvim učinkom. Dakle, ovo je veliki privilegij”, rekao je Jovićević u razgovoru za klupsku web stranicu.

“Jako je lijep osjećaj vidjeti sve igrače koji su stigli u Rotterdam. Već smo započeli s radom. Vidim da su svi motivirani i da igrači rade s osmjesima na licima. Ovo je razdoblje jako važno da se pripremimo za naše ciljeve. Izazovi su veliki, igrati u Ligi prvaka i opravdati status giganta u domaćem prvenstvu. Svakodnevni rad dat će nam odgovor na pitanje gdje smo u ovom trentuku. Nemamo puno vremena tako da moramo iskoristiti svaki dan i svaki trening kako bismo izvukli maksimum iz igrača. Vjerujem da će sve biti u redu.”

Koliko je važan ovaj izazov za vašu karijeru?

“Kad dobijete poziv ovakvog diva, to je jako lijepa situacija za napredak. Igrate na najvišoj razini i predstavljate ukrajinski nogomet u Ligi prvaka. U teškim vremenima za zemlju, dok se ukrajinski vojnici bore za nas, za našu slobodu, najmanje što možemo učiniti jest dati sve od sebe na nogometnoj sceni, u Ligi prvaka. Ponosni smo na to, to je izazov koji me gura naprijed.”

U njegovu će stožeru biti dvojica Španjolaca – trener vratara Francisco Galan Daniel De Castro koji će biti Jovićevićev prvi pomoćnik te kondicijski trener. Tu su i tri Ukrajinca koja su već radila s Jovićevićem u Dnjipru-1, to su Juri BenjoAndri Hanas Mikola Šamardin.

Plan priprema?

“Dugo nismo imali treninge tako da moramo raditi brže u psihološkom i taktičkom smislu. Iako se moj nogomet ne razlikuje previše od onog koji je njegovao prethodni trener De Zerbi, želim agresivnu kontrolu loptu i izravnu igru, kao i agresivnost bez lopte. To ne smije biti samo stil igre, već i način života. U životu morate imati inicijativu, preuzeti kontrolu svog sna. Isto je i na nogometnom terenu. Nogomet ne igraju dobri dečki, tako da moramo biti poput onih s ulice, znate, gdje opasni momci igraju. Moramo odrasti brzo jer tu je mnogo mladih igrača. Od mene će dobiti maksimalno povjerenje, ali i maksimalne zahtjeve. A bit će tu i prirodne selekcije. Tko god usvoji moje zahtjeve brže, bit će u momčadi.”

Ciljevi ove sezone?

“Pripremit ćemo se za ligu kao i svi ostali, iako su započeli malo ranije od nas jer neki klubovi igraju pretkola europskih natjecanja. Po meni je odmor najbolji trening. Ako radiš češće, to ne znači da radiš bolje. Treba znati balansirati rad i odmor kako bi bio optimalan kad bude najpotrebnije. Jako je važno uvjeriti igrače da je sve u životu moguće, samo ako vjeruješ u svoj rad i staviš ego sa strane. Samo napornim radom možeš napredovati, a onda će i momčad biti bolja.”