SKener: Smijao se, živcirao se, vratio se!

Blog 10. ožu 202119:16 > 19:18
(Photo by Mohamed Farag/Getty Images)

Nakon više od godinu dana legendarni Roger Federer odigrao je službeni teniski meč.

Rijetko koji meč drugog kola ATP 250 turnira je bio toliko iščekivan. Turnir u Dohi sam po sebi je nevjerojatno jak, možda i najjači turnir ove kategorije u cijeloj sezoni. Međutim, kada jedan od najvećih svih vremena za povratak nakon 400 dana izbivanja od tenisa odabere upravo ovaj turnir onda vam je jasno da će sve oči biti uprte u glavni grad Katara.

Prvi protivnik bio mu je 28. igrač svijeta Dan Evans, Britanac koji igra svoj najbolji tenis karijere u ovom trenutku. Svima je bilo bitno vidjeti kako će se Roger snaći na teniskom terenu nakon tolikog izbivanja, a treba uzeti u obzir da je ovom čarobnjaku s reketom već 39 godina. Od prvog poena Roger je pokazao zašto je toliko voljen u svijetu tenisa, zašto je po mnogima najbolji svih vremena bez obzira na brojke.

Lakoća pokreta je i dalje tu, Švicarac se igrao tenisa i na svakom njegovom potezu se vidjelo da je uživao što je ponovno na terenu. Nerijetko se na njegovom licu vidio i osmijeh, ne onaj ironični, nego pravi iskreni osmijeh koji govori koliko voli ovaj sport.

Njegov servis je funkcionirao jako dobro, ali to nas ne čudi s obzirom kakav je to zapravo jednostavan pokret za njega. Sjetimo se njegove izjave na Wimbledonu 2017. godine u kojoj je rekao da ako ga probudite u 3 ujutro on će bez zagrijavanja moći servirati. S obzirom na njegovu lakoću igranja tenisa čini nam se da je tako sa cijelom igrom, a ne samo servisom.

(Photo by Mohamed Farag/Getty Images)

Federer je pobijedio Evansa u tri teška seta, ali puno bitnije od toga je da je uživao na terenu, da se smijao i živcirao, da mu je i dalje stalo. Nakon pobjede je rekao da je bio umoran, bilo je to vidljivo zbog očitog skraćivanja poena, ali to je normalno nakon što preko godinu dana nije odigrao službeni meč.

Ono što je vrlo prikladno da se ‘Maestro’ vratio pred publikom u Dohi. Bilo je možda tisuću gledatelja na centralnom terenu i s obzirom da se jako malo turnira u svijetu igra pred navijačima ovo je zaista bio savršen tajming za Rogerov povratak. Priznajte, ne bi to bilo to da je Roger odigrao svoj povratnički meč pred praznim tribinama.

Što slijedi Federeru? Slijedi mu neizvjesnost. Vjerujem da ni on sam ne zna koliko će još igrati, ako mu zdravlje posluži možda još koju godinu, ali ako njegovo tijelo ne bude dobro reagiralo nakon ovih mečeva u Dohi onda možda i puno kraće.

Nama preostaje uživati u svakom njegovom potezu, svakom njegovom forhend winneru i savšrenom bekend slajsu. Možda vam je Nadal draži, možda Đoković, nije ni bitno. Međutim, ako volite tenis, onda vam je drago vidjeti Rogera Federera i dalje na terenu…