BACKCHECK 25: Mike Bossy i njegova ostavština

Blog 20. tra 202214:48 > 14:49 0 komentara
NHL Media

Počeo je pretposljednji tjedan redovnog dijela NHL sezone. Proteklih sedam dana još je sedam klubova osiguralo sudjelovanje u play offu, neke su momčadi ostvarile impresivne pobjedničke serije, a hokejaški svijet je uzdrmao prerani odlazak igračke legende. Piše: Nikola Hodalj

Nakon samo jedne utakmice u ponedjeljak (11.4.), utorak je bio festival hokeja sa 14 dvoboja, a najveću je pažnju privukao debut prvog i drugog picka prošlogodišnjeg drafta: Owena Powera, beka Buffalo Sabresa i Mattya Beniersa, centra Seattle Krakena. Oba su igrača briljirala tijekom sezone za Svučilište Michigan. Power je od tada odigrao 4 utakmice za Sabrese i upisao jednu asistenciju, dok je Beniers u 3 nastupa za Kraken zabio 2 gola i imao jednu asistenciju.

NHL Media

Trojica američkih hokejaša prošli su tjedan dodatno poboljšala ionako maestralne sezone.

Johnny Gaudreau je u slavlju Calgarya protiv Seattlea (5:3) dva puta asistirao Mattu Tkachuku i tako došao do 100 bodova u sezoni prvi puta u karijeri. Chris Kreider je u porazu Rangersa od Caroline postao treći igrač ove sezone s 50 golova (prvi puta u karijeri). Kreider je četvrti igrač u klupskoj povijesti koji je zabio pedeset, a nakon Matthewsa, drugi Amerikanac s tolikom brojem golova. Peti se puta u NHL povijesti dogodilo da dva ili više Amerikanaca zabija 50.

NHL Media

Osim što izrasta u najboljeg golgetera svoje generacije, Auston Matthews nastavlja prikupljati uvjerljive argumente za najkorisnijeg igrača sezone. U četvrtak je, u slavlju Maple Leafsa nad Capitalsima (7:3) s dvije asistencije prešao 100 bodova u sezoni. Prvi puta u zadnjih 28 godina se dogodilo da je igrač Toronta prešao stotku u sezoni. Matthews i Gaudreau su drugi i treći Amerikanac u zadnjih 25 godina sa sto bodova. Prvi je Patrick Kane (Blackhawks) koji je dva puta u karijeri prelazio taj broj (2015./16. i 2018./19.). Mattu Tkachuku nedostaju 2 boda da postane četvrti.

NHL Media

Colorado Avalanche su u srijedu utrpali Kingsima devet komada i postavili novi klupski rekord po broju pobjeda u jednoj sezoni (53). Dosadašnji rekord postavljali su u dva navrata (2000./01. i 2013./14.). U subotu su još jednom golijadom i to protiv jakih Hurricanesa (7:4) službeno osigurali 1. mjesto Zapadne konferencije i prednost domaćeg leda u doigravanju do Stanley Cup finala.

NHL Media

U četvrtak su Pittsburgh Penguins (slavljem nad Islandersima 6:3) potvrdili svoj nastup u doigravanju. Ovo je 16. uzastopna sezona da su Pingvini izborili play off. To je najdulji niz od svih aktivnih momčadi u profesionalnom sportu u Sj. Americi. Niz je počeo kada je Sidney Crosby bio u svojoj drugoj, a Jevgenij Malkin u svojoj rookie sezoni. Jedino oko čega Pingvini trebaju stresirati do kraja redovnog dijela je pitanje tko će im biti suparnik u 1. krugu. Carolina, Rangersi ili Florida su potencijalni kandidati.

NHL Media

Tampa Bay Lightning također je u četvrtak osigurala playoff i imat će priliku postati 4. klub u povijesti lige i prvi nakon 40 godina s 3 naslova prvaka za redom. Zadnja momčad koja je osvojila uzastopne titule su legendarni NY Islandersi s početka 1980-ih.

Vijest koja je cijeli hokejaški svijet zavila u crno objavljena je u petak, 15. travnja. Jedan od najboljih golgetera svih vremena i ključni dio šampionske generacije malo prije spomenutih Islandersa, Mike Bossy, preminuo je od raka pluća u svojoj 65. godini. Bossy je rođen u Montrealu, 22. siječnja 1957. godine. Kao klinac uzor mu je bio legendarni napadač Canadiensa, Maurice „Rocket“ Richard. Bossy je pokazao vrlo rano da je od svog idola upio sve potrebne sastojke koji čine rasnog strijelca kada je kao junior, igrajući za Laval, u četiri uzastopne sezone zabio svaki puta preko 70 golova. New York Islandersi izabrali su ga (tek!!) kao 15. pick na draftu 1977. godine i već je u prvoj sezoni Bossy demonstrirao svoje vještine postigavši 53 gola i s 91 bodom u 73 utakmice odnio titulu najboljeg rookieja sezone. Ono što je uslijedilo spada u hokejaške anale kao jedna od najuspješnijih i produktivnijih igračkih karijera u povijesti. Bossy je 9 sezona za redom zabijao 50 ili više golova (5 puta 60+), samo je Wayne Gretzky još uspio imati jednak niz. Njegovih 0.76 golova po utakmici i dan danas stoji kao ligaški rekord. Igrao je samo 10 sezona jer su ga problemi s leđima prisilili na prerani završetak karijere. U Islandersima je bio dio jedne od najboljih navala svih vremena – on kao desno krilo, u sredini njegov najbolji prijatelj i jedan od najboljih dodavača u povijesti, Bryan Trottier, a na lijevom krilu, kapetan momčadi, Clark Gillies (također preminuo ranije ove godine). Njih trojica predvodili su Islese do najvećeg uspjeha u klupskoj povijesti do danas, 4 naslova prvaka u nizu od 1980. do 1983. Najpoznatiji trenutka u karijeri Mike Bossyja dogodio se u sezoni 1980./81. kada je u 50 utakmica zabio 50 golova. Taj pothvat uspio je napraviti još samo njegov idol, Rocket Richard.

NHL Media

Kao svojevrstan „hommage“ vanserijskom strijelcu i kao pokazatelj da će Bossyjeva golgeterska ostavština nastaviti nadahnjivati nadolazeće golgeterske zvijezde, vikend nakon njegove smrti bio je najučinkovitiji vikend u NHL povijesti. Postignuta su 153 gola (102 u subotu, 51 u nedjelju). Prvi puta u 26 godina prosjek postignutih golova po utakmici je 6.3.

Tijekom vikenda svoje su sudjelovanje u doigravanu potvrdili Calgary Flames (golijadom protiv Arizone 9:1, a gubili su 0:1 nakon 1. trećine), Boston Bruins pobjedom nad Penguinsima (2:1), St. Louis Blues (nakon fenomenalne utakmice protiv Minnesote u kojoj su slavili 6:5 u produžetku i to nakon što su vodili 4:1). Inače Bluesi su, uz Floridu i Vancouver, bili jedina stopostotna momčad tijekom proteklog tjedna i najefikasnija momčad s 24 postignuta gola (6 po utakmici). Predvode ih fantastični Vladimir Tarasenko i mladi centar Robert Thomas, koji su osobito bili impresivni u dvoboju protiv Buffala u četvrtak (pobjeda 6:2). Obojica su imala po 5 bodova, Thomas 5 asistencija, a Tarasenko 3 gola i 2 asistencije. Prvi je to puta od 1989. da su dva igrača Bluesa imala pet bodova na jednoj utakmici.

NHL Media

Minnesota Wild je ipak dan poslije (nedjelja) također potvrdila i svoj nastup u doigravanju pobjedom nad Sharksima 5:4 nakon produžetka. U nedjelju su Islandersi poraženi u gostima protiv Toronta, što je automatski značilo da su Washington Capitals i službeno osigurali doigravanje (8. sezonu za redom).

U Istočnoj konferenciji tako su poznati svi sudionici playoffa. Iz divizije Metropolitan: Carolina, NY Rangers, Pittsburgh i Washington (2. wild card za sada). Iz divizije Atlantic: Florida, Toronto, Tampa Bay i Boston (1. wild card). Ostaje za vidjeti još kako će se posložiti u narednih desetak dana.

U Zapadnoj konferenciji sigurni su Colorado, St. Louis i Minnesota iz divizije Central i Calgary iz divizije Pacific. Nashville Predators i Dallas Stars trenutno drže prvu i drugu wild card poziciju s 4 boda prednosti i utakmicom manje od najbližih pratitelja, Vegas Golden Knightsa. Edmonton i Los Angeles su drugi i treći u diviziji Pacific i pokušat će obraniti te pozicije u zadnjih 6 utakmica, dok će Vegas i Vancouver (Canucksi u odličnoj formi, 6 pobjeda u nizu) pokušati sve kako bi se ipak ukrcali „U 3 i 10 za Play Off“ u zadnji čas.

NHL Media

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!