Ne bi ni Gretzky mogao sam, pakleni dvojac ipak premalo

Blog 9. velj 202119:35 > 21:00
Foto: Bruce Bennett/Getty Images

Do mene su sporo prodirale informacije iz američkog sporta. Dinamo, Cibona, Medveščak u hokeju na ledu i rukometu, Mladost u vaterpolu i odbojci.

Sve sam te klubove volio, neke jače, neke manje, ali hokej na ledu i revolucija Zdenka Gradečkog u drugoj polovici 80-tih je okupirala moju pažnju. Košarka pod svijetlima Dražena i velike generacije koja je harala svijetom odvela su me do Boston Celticsa. Meni je ipak Bird bio draži od Magica. U hokeju je to bio Edmonton. Premda sam u reprezentativnom hokeju simpatizirao ČSSR.

Edmonton je sa svojom slavom ostao u mojim tinejđerskim godinama. No, opet se nešto događa u ‘bačvi ulja’, a može li eksplodirati i napraviti nešto kao Tampa lani teško je za vjerovati. Naime, naš ekspert Nikola Hodalj ovako vidi ‘moje dečke’.

“Imaju dva dragulja. Nešto što bi imalo prođu u svakoj prvoj navali NHL-a. Ne znaš tko je bolji Connor McDavid ili Leon Draisaitl. Ali, nažalost to je to. Po meni za velike stvari treba veliki golman, i jedan ekstra dobar bek. E onda bi ta momčad mogla sa svakim.”

U ovom trenutku je McDavid na 27 poena (9 golova i 18 asistencija), Draisaitl na 25 (8+15). Sljedeci Oiler je na Nugent Hopkins 11 poena (5+6). I to dosta govori. U posljednjim utakmicama ovaj dvojac je igrao na centarskim pozicijama u prvoj i drugoj navali. Dva centra, a dobro Draisaitl može po potrebi igrati i na krilu.

Connor McDavid je prvog dana ove skraćene NHL sezone napunio 24 godine. U Torontu je provodio tinejdžerske dane, ali nije završio u Meaple Leafsima. Bio je prvi pick drafta 2015. Edmonton Oilera. Prva sezona u 45 utakmica 48 poena, pa u preostale uvijek preko 100 poena, a u ovom trenutku je prvi poenter lige. Jedan od onih kanadskih igrača koji će nedvojbeno ostaviti trag u NHL-u. U dresu reprezentacije Kanade s 20 godina osvaja svjetsko zlato. Zabio je gol u finalu SP-a protiv Finaca u 2:0 pobjedi Kanade.

Drugi dio sad već opjevanog Edmontonovog dueta je Leon Draisaitl. Ima 25 godina, rođen je u njemačkom Kolnu. Mannheim je klub u kojem je igrao, a 2014. godine je izabran kao treći pik na draftu od strane Edmonton Oilersa. U posljednje dvije sezone i on je otišao preko 100 poena po sezoni, te postao jedan od onih igrača o kojima se već sada piše i priča s osobitim poštovanjem. Prvi je Nijemac koji je dobio Art Ross Trophy, koji se dodjeljuje igraču koji je imao najviše osvojenh poena u osnovnom dijelu sezone. Njegov suigrač Connor McDavid je to prije njega osvojio dva puta, a nenadmašni Wayne Gretzky je to uspio postići čak deset puta. Trofej se dodjeljuje već 70 godina, a 29 igrača je to uspjelo ostvariti. Izabran je za najboljeg sportaša Njemačke 2020. godine.

Sjajni dvojac možete gledati u noći s utorka na srijedu od 01.00 na Sportklubu 2.