SKener: Gdje je puklo između Dalića i Petkovića?

Blog 16. kol 202113:50 > 13:55
REUTERS/Lee Smith

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis za nadolazeće utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Dalić je očekivano iz kadra izostavio Antu Rebića koji se lošim igrama na Euru, ali i nepromišljenim potezom na društvenim mrežama na neko vrijeme udaljio od reprezentacije. Nije pozvan još jedan iskusan igrač – Šime Vrsaljko. Ta odluka također nije previše iznenađujuća s obzirom na to da je Dalić otpočetka svog mandata govorio da igrači moraju igrati u svojim klubovima da bi bili pozvani u reprezentaciju. Vrsaljko nije ni blizu udarnog sastava u Atleticu i ako se želi vratiti među Vatrene promjena kluba mu je jedina opcija.


Međutim, nepozivanje dojučerašnjeg prvog napadača reprezentacije Brune Petkovića je u najmanju ruku upitna odluka. Nije Petković odigrao dobar Euro, ali nije bio ni među najlošijim Vatrenima. Hrvatska nogometna javnost podijeljena je kada se priča u centarforu Dinama. Jedni govore da je to majstor kakvog dugo nismo imali, drugi ga zbog malo postignutih pogodaka ne mogu prožvakati i smatraju kako ne bi smio igrati u reprezentaciji. Međutim, svatko tko imalo poznaje nogomet zna da brojke nisu uvijek mjerilo, pa čak ni kod napadača gdje je to najizraženije.

Bruno Petković je ‘playmaker’, čovjek koji svakim potezom pokazuje da se radi o igraču koji zna sve, nerijetko je i previše nesebičan što mu prosječni pratitelj nogometa zamjera. Petković ne živi nogomet 0-24, kada bi ga živio sad bi vjerojatno igrao u najjačim klubovima liga petica, ali to jednostavno nije tako. Bez obzira na to, bez Petkovića trener Dinama Krznar ne može zamisliti nijednu europsku utakmicu ove sezone. Dinamu ide dobro ako ste primijetili, na korak su do novog plasmana u Ligu prvaka i to sa Petkovićem koji predvodi Modre.

Petter Arvidson

Razumio bih Dalića da Petković nije u natjecateljskom ritmu, da vuče neku ozljedu ili da igra u jako lošoj formi – što nije slučaj. Međutim, ova odluka mi nema apsolutno nikakvog smisla i pokazuje da Dalić nastavlja gubiti konce u reprezentaciji. Ovo je gledano iz čisto nogometne perspektive, ali možda je nešto puklo u njihovom odnosu što će tek isplivati na površinu, no ako se nije ništa takvo dogodilo onda ovaj potez ne pije vodu.

Dalić je očekivano u reprezentaciju pozvao Mirka Čolaka koji igra u životnoj formi u Malmoeu i on je trebao biti zdrava konkurencija Petkoviću, Budimiru, ali i Kramariću koji se nikako ne snalazi na poziciji devetke u reprezentaciji. Zasluženo je poziv dobio i Livaja koji također nije ‘devetka’. Možda izbornik planira promijeniti taktiku i zaigra sa dva napadača jer s obzirom na kadar napadača koji ima to bi možda i bilo najlogičnije.