Veliki OSVRT na ždrijeb osmine finala LP (ANKETA)

Juraj Pajvot 16. pro 201913:53 > 13:58
Foto: Julian Finney/Getty Images

Održan je ždrijeb parova osmine finala Lige prvaka i nekoliko parova izgledaju zaista spektakularno. Prve utakmice su 18. i 19. veljače sljedeće godine

Manchester City – Real Madrid

Vjerojatno su svi nositelji u ždrijebi željeli izbjeći Real Madrid u osmini finala. Jedini koji nisu bili te sreće su i najveći favoriti ovogodišnjeg natjecanja. Manchester City će imati najtežeg mogućeg protivnika već na samom startu nokaut faze Lige prvaka.

Pep Guardiola je prošle sezone osvojio trostruku krunu u Engleskoj, te mu nedostaje samo Liga prvaka kako bi upotpunio kolekciju trofeja na Etihadu. City nije najbolje krenuo u sezonu, zaostaju čak 14 bodova za Liverpoolom u Premier ligi tako da je fokus prebačen na Ligu prvaka. Skupinu u kojoj je bio i hrvatski prvak Dinamo prošli su gotovo savršeno, ali puno veći izazov ih čeka u veljači sljedeće godine. Real ove sezone ne briljira, dosta se muče sa formom i da nema odlično raspoloženog Karima Benzeme tko zna na kojem bi mjestu ljestvice bili u španjolskoj Primeri. Ovako su na samom vrhu zajedno sa Barcelonom samo dva dana prije El Clasica.

Manchester City i Real Madrid četiri su puta igrali u Ligi prvaka. Real ima dvije pobjede i dva puta su remizirali. Sva četiri susreta dogodila su se prije ere Pepa Guardiole. Polufinale u sezoni 2015/2016 bilo je vrlo zanimljivo. Real je slavio sa ukupnih 1:0 i prošao u veliko finale. Ovog puta je momčad Pepa Guardiole favorit i ispadanje u osmini finala bi za njih bilo veliko razočaranje. Španjolski stručnjak je mnogo puta kao trener Barcelone nastupao protiv Reala, tako da zna što ga čeka. Sve u svemu, čeka nas spektakl na samom početku nokaut faze Lige prvaka.

Liverpool – Atletico Madrid

Drugi najzvučniji par je također englesko – španjolski. Branitelj naslova Liverpool izvukao je uvijek neugodnu momčad Atletica koja ove sezone ne igra na razini prošlih, ali to je momčad koja apsolutno zna kako igrati velike utakmice. Liverpool igra skoro savršenu sezonu. Imaju velikih deset bodova prednosti na vrhu Premier lige, samo su jednom izgubili bodove u dosadašnjem dijelu sezone i momčad Jurgena Kloppa zaista izgleda fantastično. Mučili su se u grupnoj fazi Lige prvaka, tek su u posljednjem kolu kod neugodnog Salzburga osigurali prolaz, ali to ne mijenja činjenicu koliko je Liverpool dobar ove sezone. Protiv Atletica će morati biti strpljivi. Diego Simeone će postaviti čvrsti blok ispred svog vratara u obje utakmice i pokušati iz kontranapada ugroziti suparnika.

Samo su dva puta do sada igrali u Ligi prvaka. Bilo je to u grupnoj fazi u sezoni 2008/2009 i zanimljivo je da su oba dvoboja završila 1:1. Neće ovo biti samo sraz Liverpoola i Atletica, ovo će biti duel dvojice ponajboljih svjetskih trenera u ovom desetljeću. Potpuno drugačiji stilovi, ali obojica za sebe mogu reći da u samom vrhu trenerskog posla.

PSG – Borussia Dortmund

Za sve ljubitelje otvorenog i napadačkog nogometa ovaj par bi trebao biti daleko najzanimljiviji. PSG u posljednje vrijeme igra atomski nogomet. Nakon nešto slabijeg početka sezone zbog ozljeda Mbappea i Neymara, pariški stroj sada gazi sve redom. U francuskom prvenstvu su već odmaknuli konkurenciji, imaju sedam bodova prednosti i utakmicu manje od drugoplasiranog Marseillea. U Ligi prvaka su izdominirali skupinu u kojoj se nalazio i Real Madrid te tako poslali poruku da se na njih ozbiljno treba računati u borbi za titulu.

Clive Rose, Getty Images Sport

Borussia Dortmund je također vrlo atraktivna momčad, ali što se tiče kvalitete ipak nisu na razini PSG-a. Napad predvođen Reusom, Sanchom i Alcacerom je sigurno jedan od najubojitijih u Europi, ali ostatak momčadi nije na toj razini. Obrana na čelu sa Hummelsom ne ulijeva sigurnost, vezni red je prosjek i to bi ih moglo koštati protiv odličnih Parižana. Uz puno sreće su prošli jako tešku skupinu sa Barcelonom, Interom i Slavijom i puno se pričalo o tome da bi trener Lucien Favre ubrzo mogao biti bivši ako se nastava toplo-hladna igra Borussije. U prvenstvu su pri vrhu i za sada Favre ostaje trener.

PSG i Borussia se do sada nisu sastajali u Ligi prvaka.

Barcelona – Napoli

Barcelona je izraziti favorit u srazu protiv aferama uzdrmanog Napolija. Momčad koja u svojoj momčadi ima najboljeg igrača svijeta Lea Messija je rijetko kada autsajder. Katalonci su relativno lako prošli skupinu smrti Lige prvaka i kolo prije kraja osigurali prvo mjesto. Istina je da ne briljiraju ove sezone, da se puno priča o tome da će ovo biti posljednja sezona za Valverdea na klupi Barce, ali oni su trenutno na vrhu Primere zajedno sa svojim najvećim rivalom Realom s kojim igraju El Clasico ove srijede. Dobra vijest za Barcu je što se Messiju priključio Luis Suarez koji igra sve bolje, ali još uvijek se čeka značajan doprinos velikog pojačanja Antoinea Griezmanna. Situacija sa našim Rakitićem se poboljšala, Ivan u posljednje vrijeme igra redovitije, ali teško je znati hoće li on biti u klubu za dvoboj protiv Napolija.

S druge strane jedna od najgorih sezone u posljednje vrijeme je iza Napolija. Netom nakon plasmana u osminu finala Lige prvaka otkaz je dobio Carlo Ancelotti i na njegovo mjesto došao je temperamentni Gennaro Gattuso. Mnogima se taj potez nimalo nije svidio, ali osebujni predsjednik Aurelio Di Laurentiis ne sluša nikoga. Povrijedilo ga je jer je Ancelotti stao na stranu igrača u aferi “Karantena” u kojoj je Di Laurentiis htio poslati igrače u karantenu, ali oni se zajedno sa Carlom nisu složili. Napoli se jako muči ove sezone u Serie A. Trenutno su tek na osmom mjestu se nedostižnih 18 bodova zaostatka za Interom i Juventusom. Treba vidjeti kako će momčad koju je Gattuso preuzeo izgledati za dva mjeseca kada će izaći na megdan Messiju i društvu.

Barca i Napoli se do sada nisu sastajali u Ligi prvaka.

Bayern Munchen – Chelsea

Još jedan vrlo atraktivan par osmine finala u kojem je Bayern ipak dosta veliki favorit. Momčad prepuna superzvijezda se dosta muči ove sezone u Bundesligi, ali u Ligi prvaka su izgledali nezaustavljivo. Nakon što je naš Niko Kovač dobio otkaz, na njegovo mjesto došao je privremeni trener Flick koji bi momčad trebao voditi do kraja godine. Puno se piše o Kovačevom nasljedniku. Pochettino je velika želja Bavaraca, Allegri se također spominje, ali za sada nema službene potvrde tko će biti trener Bayerna sljedeće godine. Robert Lewandowski igra u formi života, golove postiže kao od šale i on je taj koji vuče Bayern ove sezone. Čeka se da proigra Coutinho koji je doveden kao veliko pojačanje, možda su napokon Bavarci to i dočekali jer je postigao hat-trick u pobjedi protiv Werdera 6:1 u prošlom kolu Bundeslige. Bayern ima veliku napadačku snagu i to će biti veliki problem za Chelsea čija obrana ne ulijeva povjerenje.

Frank Lampard je dobio u ruke vrlo mladu momčad i sa njima postiže dosta dobre rezultate. U prvenstvu su odlično krenuli, ali u posljednjih nekoliko kola su baš zbog te svoje mladosti igubili neke utakmice koja su morali pobijediti. Vezna linija na čelu sa Kanteom, Kovačićem i Jorginhom izgleda vrlo dobro i to je najjača snaga ove momčadi. Ne smijemo zaboraviti ni mladog napadača Tammya Abrahama koji igra fantastično, dok su Pulišić, Mount na nešto lošijem nivou. Chelsea će teško zaustaviti Lewandowskog i ekipu, ali momčad Franka Lamparda nema što izgubiti i sigurno će otvorenog garda ići na bavarskog velikana.

Lars Baron, Bongarts, Getty Images

Ove dvije momčadi tri puta su se sastale u Ligi prvaka. Dva puta u skupini kada su upisali po pobjedu, te jednom u velikom finalu Lige prvaka 2012. godine u kojem je Chelsea nakon jedanaesteraca slavio i upisao jedan od najvećih trijumfa u svojoj povijesti.

Juventus – Lyon

Ovdje je talijanski prvak izraziti favorit. Momčad Juventusa pod vodstvom Maurizija Sarrija ne briljira ove sezone, ali iz utakmice u utakmicu igraju sve bolje i čini se da tempiraju formu za drugi dio sezone. U Serie A su na diobi prvog mjesta sa Interom i čini se da bi se između njih mogla voditi mrtva trka za naslov prvaka. Ubojiti napadački trojac Ronaldo-Dybala-Higuain izgleda sve bolje i to je uz uvijek čvrstu obranu najjači dio ove momčadi.

Lyon je uz puno sreće uspio izboriti osminu finala u jednoj od najizjednačenijih skupina Lige prvaka. Remi kod kuće protiv Leipziga u posljednjem kolu donio im je prolaz zbog visokog poraza Zenita u gostima kod Benfice. Glavni igrač Llyona ove sezone je Memphis Depay koji je čini se doživio tešku ozljedu koljena u jučerašnjem dvoboju protiv Rennesa. Ako se to pokaže kao istina, Lyon će imati jako male šanse protiv jakog Juventusa te bi ovaj sraz trebao biti najmanje zanimljiv.

Dva puta su se ove momčadi sastale u Ligi prvaka. Bilo je to u sezoni 2016/2017 u grupnoj fazi. Juventus je u gostima slavio 1:0 dok su u Torinu remizirali (1:1)

Valencia – Atalanta

Možda i najslabiji par osmine finala. Naravno, Valencia i Atalanta su jako kvalitetne momčadi, ali u odnosu na ostale parove ovaj se ipak čini kvalitativno najslabiji. Valencia je unatoč svim očekivanjima pobijedila Ajax u posljednjem kolu grupne faze i završila na prvom mjestu skupine. Momčad koja igra toplo-hladno u Primeri je uspjela svoje najbolje partije sačuvati za Ligu prvaka i sada su dobili lijepu priliku uči u četvrtfinale.

Alessandro Sabattini/Getty Images

Njihov protivnik je debitant u ovom natjecanju Atalanta. Momčad iz Bergama je uz Leicester jedini debitant koji je ušao u osminu finala i zasigurno će biti vrlo zadovoljno ždrijebom. Vidjet ćemo kako će napadačka momčad Atalante igrati protiv vrlo čvrste i kompaktne Valencije koja je upravo takvom igrom iznenadila Ajax u posljednjem kolu. Rekao bih da su u ovom srazu šanse 50:50 jer se radi o kvalitativno vrlo sličnim momčadima.

Valencia i Atalanta se dosad nisu sastajali u Ligi prvaka.

RB Leipzig – Tottenham

Posljednji par osmine finala je vrlo zanimljiv. Vodeća momčad Bundeslige završila je na prvom mjestu u svojoj skupini Lige prvaka. Leipzig je ove sezone preuzeo mladi Julian Nagelsmann i pod njegovim vodstvom ova ekipa je došla na još višu razinu. Napad predvođen fantastičnim Wernerom je ubojit ove sezone i u ovom ogledu bi trebali vidjeti puno pogodaka i lijepih akcija.

Tottenham je pod Joseom Mourinhom ponovno vratio onaj stari sjaj. Upisali su pet pobjeda i dva poraza, te se čini kako je iskusni Portugalac podigao momčad. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti hoće li najbolji mladi trener u Europi uspjeti nadigrati starog lisca Mourinha koji je imao ‘bezbroj’ ovakvih utakmica u svojoj karijeri. Iako se čini da je Tottenham imao sreće sa ždrijebom jer su izbjegli velikane, rekao bih da to baš i nije tako jer je Leipzig ozbiljna momčad koja može napraviti velik rezultat ove sezone sezone u Ligi prvaka.

Ove dvije momčadi se nisu nikad sastale u Ligi prvaka.