BACKCHECK: Tko je najviše razočarao ove sezone

Blog 30. stu 202111:25 > 11:32 0 komentara
NHL media

Po prvi puta ove sezone, nakon 44 uzastopna dana treniranja i igranja utakmica, NHL klubovi dobili su jedan zasluženi dan odmora. Utakmice se nisu igrale u četvrtak, 25. studenog, zbog obilježavanja Dana zahvalnosti. Piše: Nikola Hodalj

Tjedan je bez obzira na to opet bio bogat s ukupno 51 odigranom utakmicom i 301 postignutim golom (5.90 po susretu). Na programima Sport Kluba gledali ste izravno 12 dvoboja, a među zanimljivijima su bili derbiji Washington Capitals – Florida Panthers, Vegas Golden Knights – Edmonton Oilers i Minnesota Wild – Tampa Bay Lightning.

Na istoku je, u sklopu takozvanog Dvoboja na Dan zahvalnosti (‘Thanksgiving Showdown‘) odigran zanimljiv derbi između Boston Bruinsa i NY Rangersa u kojem su se sučelila dva mlada američka beka, 23-godišnji Charlie McAvoy (Bruins) i njegov vršnjak Adam Fox (Rangers) – prošlogodišnji osvajač titule najboljeg beka lige. Osim što su supertalentirani i predstavljaju velike nade američkog hokeja (olimpijska reprezentacija!), njihov dvoboj bio je tim zanimljiviji jer su igrali zajedno u mlađim kategorijama i osvajali naslove kao dječaci. Rangersi su uvjerljivo slavili 5:2.

NHL media

Najuspješnije momčadi tjedna bile su Toronto Maple Leafs, Dallas Stars, Washington Capitals i Minnesota Wild koje su u tri odigrane utakmice ostvarile sve tri pobjede. Posebno treba istaknuti Toronto i Washington koji zadnjih tjedana igraju izvrsno, a svojim su rezultatima uspjeli promijeniti dosadašnji poredak na Istoku i svrgnuti vodeće momčadi svojih divizija – Toronto je preskočio Florida Pantherse na čelu divizije Atlantic, a Washington Carolina Hurricanese na vrhu divizije Metropolitan.

Toronto je osobito bio uspješan u gostima upisavši sedam pobjeda za redom i izjednačivši klupski rekord. Imat će priliku postaviti novi rekord, 4.12. u gostima protiv jako dobre Minnnesote.

NHL media

Capitalse, naravno, predvodi posebno motivirani Aleks Ovječkin koji se, osim što donosi pobjede, munjevito približava i nekim povijesnim ligaškim rekordima. Tako je u dvoboju s Floridom zabio svoj 28. hat-trick u karijeri i izjednačio se s Marcelom Dionneom i Bobbyem Hullom na šestom mjestu svih vremena. Postigavši hat-trick, Ovječkin je postao najstariji igrač (36 godina, 70 dana) u klupskoj povijesti kojem je to pošlo za rukom. Nedostaje mu još jedan gol da se izjednači s Daveom Andreychukom na prvom mjestu igrača s najviše ‘power play’ golova u povijesti lige.

NHL media

Na Zapadu (ništa novo), Oilersi i Flamesi u diviziji Pacific nastavljaju dominirati. Calgary je trenutno prvi u diviziji s 31 bodom, jednim više od Edmontona, ali i dvije utakmice više. Flamesi u prvoj četvrtini sezone daju puno razloga svojim navijačima za sreću i nadanje da je možda baš ova sezona ona pobjednička.

NHL media

U ranije spomenutom derbi ogledu Vegas Golden Knightsa, koji su u usponu i kojima su se vratili najbolji igrači (kapetan, Mark Stone i najbolji strijelac, Max Pacioretty) i Edmonton Oilersa slavili su gosti iz Kanade, ali po prvi puta ove sezone bez ijednog boda (gola ili asistencije) od vodećeg tandema lige po učinkovitosti, McDavida i Draisaitla. Connor McDavid ipak jest prošli tjedan uspio staviti novu rekordnu reckicu na svoju palicu – postao je četvrti najbrži igrač u ligaškoj povijesti koji je došao do 400 asistencija.

NHL media

Još su dva velika igrača doživjela posebne trenutke prošli tjedan. Centar Dallasa, Amerikanac Joe Pavelski postigao je svoj 400. gol u karijeri i postao tek 8. aktivni igrač s tolikim brojem golova. Pri tom je u dvoboju protiv Colorada, u petak, zabio dva najbrža gola na početku utakmice u klupskoj povijesti, a njegov je Dallas zaustavio pobjedničko kotrljanje Lavine iz Denvera.

NHL media

Drugi je vratar Tampe, fenomenalni Rus, Andrej Vasilevskij, koji je upisao dva uzastopna ‘shutouta’ (protiv Flyersa i Krakena) i došao, kao drugi najbrži vratar u NHL povijesti, do 200. pobjede u karijeri.

NHL media

Kad smo već kod rekorda, Florida Panthersi imali su priliku postaviti novi klupski rekord u broju uzastopnih utakmica koje su pobijedili kod kuće (12). No, to postignuće uskratio im je ‘slabašni’ Seattle Kraken, potukavši ih 1:4 uz maestralnu predstavu bivšeg vratara Panthersa, Chrisa Driedgera, koji je u tom dvoboju upisao 33 obrane.

Iako je pobjednički niz Colorada (koji je trajao šest utakmica) zaustavljen protiv Dallasa, Avalanche se nisu dali smesti demoliravši već idući dan Nashville sa 6:2 kod kuće. Kod Colorada treba istaknuti da igraju odlično, a sve to bez svog najboljeg igrača, Nathana MacKinnona, kojega nema već dva tjedna zbog ozljede. Za to vrijeme konce igre i vodstvo momčadi preuzeli su bek, Cale Makar koji je u bodovnom nizu od šest utakmica, a u razdoblju koliko nema Mackinnona upisao je sedam golova i sedam asistencija u osam utakmica i centar, Nazem Kadri, koji je zabio četiri gola i pridodao 13 asistencija u osam utakmica. Kadri i Makar vodeći su igrači po broju bodova u Coloradu za sada, Kadri je na 27 u 18 utakmica, a Makar na 20 u 16 utakmica.

NHL media

Kraj je mjeseca studenog i završena je prva četvrtina sezone. Većina klubova odigrala je 21 ili više utakmica. Islandersi kaskaju kako s brojem odigranih susreta (17) tako i rezultatski (pri dnu su lige, posljednji u svojoj diviziji, a uz to trenutno imaju i najdulji niz poraza – osam).

Momčadi koje su prije početka sezone bile istaknute kao favoriti svojih divizija (Toronto, Colorado, Vegas) sve se više dižu nakon slabijeg ulaska u sezonu. Momčadi koje su počele dobro (Calgary, Edmonton, Minnesota, Florida, Carolina) i dalje drže dobru formu kao i aktualni prvaci, Tampa te Washington, NY Rangersi i St. Louis.

Boston Bruinsi igraju rijetko, ali polako hvataju zalet i priključak. Penguinsi se muče s ozljedama, ali uspijevaju biti pri vrhu divizije. Winnipeg Jetsi i dalje su u vrhu svoje divizije, iako su se malo ispuhali u zadnje vrijeme, a čeka se da u višu brzinu ubace Dallas Starsi. Iznenađenja prve četvrtine sezone (Anaheim, Columbus, Detroit) stoje dosta dobro na ljestvicama svojih divizija, a nekako iz sjene vrebaju Devilsi, Predatorsi, Sharksi (kakav trojac!) pa i Kingsi.

Najveće razočaranje do sada su svakako NY Islandersi te prošlogodišnji finalisti Canadiensi na Istoku i Vancouver Canucksi na Zapadu. I dok je trenerska pozicija Barrya Trotza (Islanders) i fotelja njegovog gl. direktora Loua Lamoriella relativno sigurna, glavni direktor Canadiensa, Marc Bergevin, nakon devet sezona više nije glavni u najtrofejnijem NHL klubu (otpušten je u nedjelju), a mjesto trenera Canucksa, Travisa Greena, ozbiljno se trese.

Već će naredni mjesec pokazati, mogu li spomenuti klubovi spasiti svoju sezonu i priključiti se vrhu te hoće li Philadelphia, Buffalo i Ottawa na Istoku i Arizona, Chicago i Seattle na Zapadu ostati samo promatrači ili mogu malo uskomešati borbu za doigravanje.

NHL media

Donosimo i najbolju momčad prošlog tjedna:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!