BACKCHECK: Dvije legende opet glavna tema u NHL-u!

Blog 1. ožu 202211:37 > 11:38 0 komentara
NHL media

Veliki 'Z' za povijest, hommage vratarskoj legendi, drugi ovosezonski sraz na otvorenom i najefikasnija utakmica sezone samo su neki od događaja koji su obilježili 19. tjedan N(ajjače) H(okejaške) L(ige) svijeta. Piše: Nikola Hodalj

Krenimo redom. ‘Vatreni dečki’ iz Calgarya u ponedjeljak su pobjedom kod kuće nad Jetsima došli do 10. pobjede u nizu i tako izjednačili ovosezonski rekord Penguinsa i Avalanchea. Nisu, doduše, uspjeli postaviti novi rekord, jer su ih u četvrtak prizemljili J.T. Miller i njegovo razigrano društvance iz Vancouvera razbivši ih sa 7:1.

Odigrano je 759. izdanje najstarijeg NHL derbija, Montréal Canadiensi su kod kuće dočekali Toronto Maple Leafse po prvi puta od 9. prosinca pred više od 500 gledatelja na tribinama (bilo ih je 10 552). Bez obzira na sve poteškoće koje su ih snašle bez obzira na strahovito lošu sezonu, ‘bleu, blanc et rouge’ su oduševili vjerne navijače pobjedom 5:2. Otkako je na klupu sjeo novi trener Martin St. Louis (11. veljače) Canadiensi po prvi puta ove sezone uživaju u pobjedničkom nizu. Protekli tjedan slavili su u sva tri svoja susreta, a uz Carolinu i Los Angeles imaju pet pobjeda za redom.

NHL media

U srijedu je Tampin veteran Corey Perry, u slavlju prvaka protiv Edmontona 5:3, postigao svoj 400. gol u karijeri i tako postao deveti aktivni igrač koji je dosegao tu brojku.

NHL media

U četvrtak, daleko od ratnih strahota koje su taj dan zadesile Ukrajinu, dvije hokejaške legende opet su bile glavna tema u NHL-u.

Bek New York Islandersa, Zdeno Chara, jedna od najprepoznatljivijih hokejaških pojava u svijetu, neuništivi 44-godišnji slovački div, odigrao je protiv San Jose Sharksa svoju 1652. utakmicu u karijeri i tako zasjeo na prvo mjesto bekova koji su odigrali najviše utakmica u NHL-u, preskočivši još jedno poznato, legendarno lice, Chrisa ‘Chellya’ Cheliosa. Po prvi je puta u zadnjih 13 godina došlo do smjene u rekordnom broju odigranih utakmica među bekovima. Chara je ujedno i osmi ukupno u povijesti lige po odigranim utakmicama.

NHL media

Nashville i njegovi Predatorsi odali su počast najvećem igraču koji je do sada branio žuto-plave boje ‘sabljozubih tigrova’. Finski vratar Pekka Rinne prisustvovao je ceremoniji podizanja svojeg dresa s brojem 35 na vrh Bridgestone Arene. Za sada je on jedini kojem su Predatorsi ukazali tu čast. Izabrali su ga kao 258. igrača na draftu 2004. Cijelu je karijeru branio za Nashville, a nakon 15 odigranih sezona, otišao je kao klupska ikona. Rinne je čak tri puta u karijeri završavao sezonu s preko 40 pobjeda. 2018. je osvojio Vezinin trofej za najboljeg vratara lige. Rinne je objavio kraj karijere 13. srpnja prošle godine.

NHL media

Predatorsi su se tu večer još jednom zahvalili Rinneu pobjedom protiv divizijskih rivala Dallasa, 2:1 nakon raspucavanja. Ta je utakmica bila važna i zato što je glavni direktor kluba, David Poile, došao do svoje 3200. utakmice kao glavni direktor (GM) kluba. Time je postao prvi GM u povijesti NHL s toliko utakmica iza sebe. Poile je najdugovječniji aktualni direktor nekog NHL kluba. S Predatorsima je od početka, od 1997., a prije četiri godine postao je i glavni direktor s najviše pobjeda (1320) u NHL povijesti.

NHL media

Aleksandar Ovječkin za sada je jedini ruski NHL igrač, koji je na press konferenciji dao izjavu vezanu za rat u Ukrajini. Izjavu u cjelosti možete pogledati na ovom linku.

Vrhunac hokejaškog tjedna ipak je bila subota. Iz dva razloga. Prvo se, u Nashvilleu, odigrala druga ovosezonska utakmica na otvorenom, tzv. Stadium Series.

NHL media

Predatorsi su pred preko 68 tisuća gledatelja na stadionu Tennessee Titansa izgubili od aktualnih prvaka, Tampe, 2:3. Junak dvoboja bio je kapetan Tampe, Steven Stamkos. Sudjelovao je u sva tri gola svoje momčadi (jedan gol, dvije asistencije). Bio mu je to 25 gol ove sezone, a ‘Stammer’ je tim učinkom postao igrač s najviše sezona u klupskoj povijesti u kojima je zabio 25 ili više golova te preskočio klupsku legendu, ranije spomenutog novopečenog trenera Canadiensa, Martina St. Louisa.

NHL media

Ove nas sezone, u ožujku, čeka još jedan sraz na otvorenom – Heritage Classic – u kojem će igrati Buffalo Sabresi protiv Toronto Maple Leafsa.

A s Leafsima ćemo i zaključiti ovo izdanje Backchecka. Otprilike u isto vrijeme dok se igrala Stadium Series utakmica u gradu glazbe, nešto sjevernije, u gradu automobila, u posjet Detroit Red Wingsima došli su Auston Matthews, Mitchell Marner i njihovi Leafsi. Zamišljam da su se prije početka utakmice telefonski čuli glavni direktori klubova, Kyle Dubas (Toronto) i Steve Yzerman (Detroit) i njihov je razgovor, u mojoj glavi ovako nekako išao:

Dubas: ‘Bok, Stevie!’
Yzerman: ‘Di si, Dumbass!’
Dubas: ‘Rekao sam ti tisuću puta da me ne zoveš tako!!!’
Yzerman: ‘Što se odmah ljutiš? Stalno ti govorim, mali, nećeš nikad biti uspješan direktor ako budeš na svaku sitnicu skakao.’

Dubas: ‘Oprosti, Stevie.’
Yzerman: ‘Nego, znaš što. Šta kažeš da danas igramo bez golmana?’
Dubas: ‘Joj, te tvoje fore… Ne možemo tako.’
Yzerman: Kad ti kažem, mali, bit će zakon! Bit će sto golova i svi će pričati samo o toj utakmici!

Dubas: Ti si lud… Ajde, može.
Yzerman: Tako je mali!!

Utakmica je završila pobjedom Toronta 10:7. U velikom dijelu susreta doista i jest izgledalo kao da i jedni i drugi igraju bez golmana. Na golu Red Wingsa izmjenili su se Nedeljković i Greiss, a kod Toronta Campbell i Mrazek. Ništa nije pomagalo. Skoro svaki opasniji šut je ulazio u gol, a svaka savršeno odigrana akcija bila je uspješno okončana. Impresivnu večer imao je Torontov napadački trio ‘MaMa Bu’ – Auston Matthews zabio je gol i upisao tri asistencije, desno krilo Mitchell Marner odigrao je utakmicu karijere zabivši četiri gola i dodavši dvije asistencije, a lijevo krilo, rookie Michael Bunting zabio je gol i imao četiri asistencije. Do sada je u sezoni ovo najučinkovitija utakmica (nadmašila je susret San Josea i Arizone iz prosinca kada je palo 15 golova u slavlju Sharksa 8:7, s tim da je taj petnaesti gol zaračunat slavljem Sharksa nakon raspucavanja). Ujedno su Red Wingsi i Leafsi izjednačili drugi rekord po ukupnom broju golova na jednoj utakmici.

NHL media

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!