Australski mediji: Za lažni iskaz Đoković može i u zatvor

Australian Open 12. sij 202210:54 > 10:55 0 komentara
AP Photo/John Minchillo via Guliver

Situaciju oko Novaka Đokovića mediji u Australiji prate pomno podjednako kao i u Srbiji, a sada su učinili analizu pokušavajući naći grešku u koracima najboljeg tenisača svijeta, u čemu idu toliko daleko da pišu da mu prijeti i zatvorska kazna.

Sidney Morning i Age pišu da imigracijski službenici istražuju Đokovićeve greške i kršenje Covid-protokola. Oni su se posebno bavili Novakovom objavom na društvenim mrežama, u kojoj je objasnio neke do sada nepoznate činjenice vezane za protokol.

Kao posebno sporne stavke ističu se netočne izjave u obrascu za prijavu putovanja i nedoslijednosti u datumu njegovog Covid-testa.

Ministar za imigraciju Alex Hawke razmatra ukinuti vizu Đokoviću na osnovu prethodnog pozitivnog testa na koronavirus jer to nije valjano izuzeće za izuzeće, ali on bi mogao razmisliti hoće li mu ukinuti vizu i na osnovu karaktera, kako javljaju izvori bliski istrazi.

Svjetski broj jedan želi da se istraga završi što prije kako bi imao barem malo vremena da se spremi za početak turnira, dok Hawke i ostali organi žele dobro istražiti čitav slučaj.

U dugačkoj objavi na Instagramu Novak je napisao da je dobio pozitivan test 17. prosinca navečer, nakon što je dan ranije učinio isti. Ali u svojoj izjavi na sudu on je rekao da je “testiran i dijagnosticiran” 16. prosinca.

Organi unutarnjih poslova Australije sada ovo istražuju i ukoliko se ispostavi da je izjava na sudu bila lažna Đokoviću prijeti i zatvorska kazna do pet godina.

Oni također istražuju i je li pozitivan test srpskog tenisača bio lažan jer su se pojavile mnoge nedoslijednosti oko njega.