'Tražio sam odlazak Imaza, a Novak ponovno jede meso!'

ATP 23. srp 201813:25 > 14:37
Clive Mason/Getty Images

Trener Novaka Đokovića Marjan Vajda u razgovoru za jedan slovački medij otkrio je zanimljive pojedinosti o povratku srpskog tenisača u vrh...

“Da, htio sam da se prekine (suradnja s Imazom, op.a.), iako to nije bio moj primarni uvjet. Prvi je bio da se s Novakom sastanem osobno. Drugi je bio da postavimo konkretna pravila i plan za sljedeće mjesece. Već u Barceloni smo imali kompletan tim na raspolaganju, sjeli smo i razgovarali. Htjeli smo da se ostali ljudi oko njega ne upliću toliko kao što je ranije bio slučaj, rekli smo mu da nam neće biti drago ako ponovo bude tako. Nismo htjeli da tretira tenis kao filozofiju”, rekao je Vajda za Dennik Šport i dodao:

“Nisam htio da na Novaka utječu ljudi koji znaju tenis, ali ne razumiju psihu vrhunskog sportaša. Tenis se ne može zasnivati na filozofiji, to je sport u kojemu se čovjek natječe protiv čovjeka – ako u tom sportu želiš biti majstor, to možeš postati samo nebrojenim ponavljanjima na treninzima, mečevima i snažnom psihom. Kad vidiš protivnika s druge strane mreže, moraš se koncentrirati na to da ga izbaciš iz dobre pozicije i na to gdje ćeš poslati loptu, a ne da misliš o Budi. Drago mi je da smo se usuglasili oko tih prioriteta, da su oni postali jasni. Svi smo vukli u istom smjeru i vukli smo jako – zahvaljujući tome Novak je napredovao i nakon samo 13 tjedana uspio je postići fantastičan uspjeh kakav je trijumf na Wimbledonu“.

Michael Steele, Getty Images Sport

Osim Vajde, u tim se vratio i kondicijski trener Gebhard Phil Gritsc, čiji je osnovni zadatak bio vratiti Novaka na optimalnu razinu tjelesne pripremljenosti.

“Pobrinuli smo se za to da jede mnogo bjelančevina. Gebhard je intenzivno radio s njime i mišićna masa brzo se vratila, jer Novak ima odlično tijelo za sportaša, odlična mišićna vlakna idealna za tenis. Ipak, bilo je potrebno da ti mišići ojačaju. Iako je njegova prehrana uglavnom vegetarijanska, bilo je potrebno unositi i neke životinjske bjelančevine – bez njih jednostavno nije moguće. Zato je prilagodio i prehranu i uključio više ribe, jer druge vrste mesa ne jede. Dobio je pravu prehranu i sada je čvrst, kompaktan, mišići su mu u savršenom stanju. Trenutno održava sve navike i radi sve što je potrebno kako bi bio šampion, nadam se da će u tom stilu raditi i za US Open“,kaže slovački trener.