Castillo lažirao sve, hoće li Ekvador na SP?

FIFA World Cup 13. ruj 20229:58 0 komentara
REUTERS/Alberto Valdes via Guliver Images

Sudjelovanje Ekvadora na Svjetskom prvenstvu u Kataru ponovno je pod znakom pitanja. U srcu skandala, koji već dobija na zamahu, opet je branič Byron Castillo.

Desni bek je igrao na osam od deset utakmmica u kvalifikacijama, da bi im na kraju Čileanski nogometni savez javio kako poseduje dokaze da je Castillo Kolumbijac i da nije imao pravo igranja za Ekvador. Poslana je i službena žalba Fifi, sa željom da se Ekvador izbaci sa Svjetskog prvenstva, ali u prvom trenutku ona nije uvažena.

U međuvremenu je i Daily Mail objavio ekskluzivan audio zapis iz službenog intervjua, kojeg je sa Castillom obavio šef istražnog odbora Ekvadorskog nogometnog saveza (FEF). Ova objava dolazi samo dva dana prije nego što će Žalbena komisija Fife presuditi u ovom slučaju. Intervju je obavljen prije četiri godine i u njemu je igrač priznao da je rođen 1995., a ne 1998., kako mu piše u dokumentima.

Defenzivac je također potvrdio da je njegovo pravo ime Byron Javier Castillo Segura. Međutim, u ekvadorskim dokumentima on je upisan kao Byron David Castillo Segura.

Byron je u razgovoru detaljno objasnio kako je napustio rodni grad Tumaco i preselio se u San Lorenzo (Ekvador), gdje je dobio puno bolje uvjete za nogometni razvoj. Čak je imenovao i ekvadorskog biznismena, koji mu je pomogao doći do lažnih dokumenata. Vjeruje se da je ekvadorski savez sakrio ove podatke od Fife.

Ekvador je završio četvrti u južnoameričkim kvalifikacijama, a na SP-u je u skupini s Katarom, Nizozemskom i Senegalom.